O cușcă pentru motanul Felix

Cap în cap Niciun comentariu la O cușcă pentru motanul Felix 1

Evenimentul zilei publică, din surse confidențiale, un schimb de re­plici interesante de la cea mai re­cen­tă întrunire a conducerii USL, la care a participat și Dan Voiculescu: „Ce mai faceți, domnule profesor?”, i s-ar fi adresat Liviu Dragnea. „Prost. V-am făcut pe toți mari și acum eu achit no­ta de plată”, ar fi sunat replica lui Voi­culescu. Că stăpînul trustului Intact și învîrtitorul în oala mare a USL nu se simte prea bine, este evident: polca pe furate cu prima demisie din Par­la­ment, urmată de un nou mandat de senator obținut prin re-educarea elec­toratului la școala de corecție Ante­na 3, apoi amînarea depunerii jurămîn­tu­lui și, imediat după preluarea fotoliu­lui de senator, renunțarea la el prin­tr-o nouă demisie, toate semnalază un diagnostic grav, cu mai multe boli cronice, unele potențial fatale.

Doctorul-democrație zice că cea mai gravă dintre bolile care îl fac pe turnătorul Felix să aibă frisoane este frica, în diverse grade. Mai întîi tea­ma de a nu pierde din privilegii și putere, obținute pe trei căi mișelești: bani, po­litică și presa vasală. Firul care le împletește este apartenența numitului Felix la sistemul securist al reg­i­mului comunist, de unde și averea sa fabuloasă, exercițiul turnătoriei și al tră­dării, experiența siluirii conștii­n­țe­lor. Acest ultim aspect se ilustrează în felul cum Antenele și publicațiile trustului Intact s-au transformat în simple instrumente de constrîngere po­litică și rapt economic, prin șantajarea partenerilor politici și diaboli­za­rea adversarilor, prin tocarea competitorilor din piață și prin alte fapte de arme la care au pus botul jurna­liști ce păreau, în trecut, onorabili. Ra­por­tul din ianuarie privind Mecanismul de Cooperare și Verificare aminteș­te că se exercită „presiuni nejustificate și… acte de intimidare de către mij­loa­cele de informare în masă asupra sistemului judiciar și a instituțiilor im­plicate în combaterea corupției”. Aluziei transparente la trustul Intact care a orchestrat campanii fără sfîrșit împotriva unor magistrați deciși să își respecte statutul de înfăptuitori ai justiției, i s-a răspuns cu două reacții stupide în mod egal: premierul Ponta a transmis o scrisoare cotidianului Evenimentul zilei sugerînd că des­pre el e vorba în MCV, iar Gâdea a pri­mit comandă și a executat un nou linșaj mediatic la adresa unor jurnaliști și li­deri de opinie ca Ion Cristoiu, Dan Tapalagă, Monica Macovei și alții, dintre care nu putea lipsi preșe­din­te­le statului.

Mai există apoi și teama de a pier­de influența, de a vedea cum gu­du­răii din jur nu-i mai șoptesc mieros în ure­chea exersată „Dom Profesooor”, gata să îi indeplinească toate dorințele, cum ar fi aceea de a candida din nou pentru locul de senator abandonat în beneficiul dosarului din justiție, dorință că­re­ia tocmai i-a dat glas camaradul Crin. Însă coșmarul care îl face pe Dan Voiculescu-Felix să nu doarmă noap­tea este o cușcă mare, dotată cu gratii solide. Frica de justiție, de a fi silit să dea înapoi ce a luat de la stat prin șmecherii politico-financiare, spai­ma de a-și pierde libertatea, de a fi luat cu cătușe și aruncat în spatele gratiilor, ei, ăsta chiar e un vis de groază! și dacă n-ar fi cazul Adrian Năstase, ar rămîne un simplu coșmar. Dar așa…

Brîndușa ARMANCA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top