Din rețetele portarului
1001 de măști 25 februarie 2013 Niciun comentariu la Din rețetele portarului 0Nea Nelu este de ocupație portar. Asta e meseria lui după ce a făcut niște cursuri de specializare, însă nu se sfiește să-și dea cu părerea, „ca românu’”, oricui îi cere. Sfaturile îi servesc drept plată pentru oricine îi oferă o țigară, o cană de ceai sau una de bere, în rest nu-i pasă „de ce face prostimea. E dreptul lor să fie proști”. Dă afirmativ din cap cînd spune asta, parcă mai mult ca să se convingă pe el. Apoi, ca să-i confirmi și tu ce zice, repetă. „E democrație, ce să mă bag eu”. Nea Nelu doar tace, observă, apoi spune tot, „ca să luăm noi exemplu”, pe o cană de rachiu cînd mai trece în inspecție pe paliere. Știe și cu cine a venit „blonda aia de la doi”, cine aduce mereu fete în cămin sau ce afaceri mai fac studenții și o spune mereu șoptit, de parcă doar ție ți-ar împărtăși secretul.
El e mereu acolo, după măsuța de la intrare, să te asculte cînd ai o problemă, iar colegii de cameră-s prea ocupați să te bage în seamă. Azi însă se plimbă agitat pe afară, cu mîinile puse la spate, ca un om care are multe probleme pe cap. „Nea Nelule, nici nu mai știu ce să fac de mîncare”, spun mîhnit după ce îi ofer o țigară. „M-am săturat de pilaf gol”, întăresc eu. Portarul, un bărbat rotofei cu musteață căruntă și aspectul unui gurmand desăvîrșit își șterge mai întîi colțurile gurii, de sus în jos, după care își trece mai întîi mîna prin părul de sub nas, netezindu-l, apoi scoate țigara din pachetul pe care i l-am oferit. O rostogolește de cîteva ori, o miroase meditativ apoi, după ce o aprinde, începe explicația cu aerul unui mare bucătar. „O ceapă spartă, așa, cu podul palmei, să lase zeama aia, apoi rapid presari niște sare, așa, ca o ploaie peste bucățele”. Începe să-și miște mîinile rapid, arătînd fiecare lucru pe care ar trebui să o mai fac. „Nici nu trebuie să mai cureți ceapa înainte, că o să cadă după aia”, continuă bărbatul care își șterge deja gura cu o bucată de mînecă printr-o mișcare scurtă. „Tai apoi cîteva feliuțe de slăninuță, o bucată de brînză și cu o bucățică de pîine și gata-i masa. Ce atîta fast food?”
Dau încurcat din cap, aprobîndu-l de fiecare dată cînd îmi explică cît de nesănătoasă-i mîncarea „de la tonetele astea de plastic”, dar tot nu sînt mulțumit de răspuns. Îi explic apoi că vreau să pregătesc ceva să mănînc împreună cu prietena mea, iar ceapa nu-i pe gustul ei. „Băi, ce-i și cu generația asta!”, spune el bătînd din palme, indignat. „Ce știți voi. Apăi eu și cu nevasta mîncăm de ne pocnesc fălcile slană, cu brînză și ceapă și așa o pup. Nu miroase urît ceapa cum spuneți voi. Trebuie doar stinsă mîncarea cu nițică țuică. Nu mult, un păhărel.” Gesticulează iar cînd îmi explică și în mîna lui păhărelul de tărie e de-o șchioapă. Sfîrșesc prin a-i da dreptate, dar nu mă lasă să plec pînă nu-i promit să o aduc pe prietena mea pe la cămin „ca să-i explice el cum stă treaba cu mîncarea”.
Andrei MIHAI
Adaugă un comentariu