Glasurile celor trecuți
Navighează pe-o pagină de carte 4 martie 2013 Niciun comentariu la Glasurile celor trecuți 2Deși nu o privește ca pe o cronică istorică, lucrarea scrisă de Varujan Vosganian, „Cartea Șoaptelor”, prezintă, din diferite perspective, toate legate de mica comunitate din Focșani în care a crescut, poveștile poporului armean, „un neam bătut de soartă”. Departe de munții și pajiștile Antaliei, adunați în sînul unui popor împrumutat, armenii încearcă să-și ducă traiul și să-și păstreze tradițiile, una dintre ele fiind cea a preparării cafelei, cum pot ei mai bine.
Printre personajele pe care Vosganian se axează cel mai mult este bunicul său, Garabet, pe care scriitorul îl vede ca un stîlp al ordinii și înțelepciunii, în jurul căruia se strîngeau mulți dintre cei care aveau nevoie de un sfat sau o vorbă. Dar el nu este singurul, diferiți „bătrîni ai vremurilor sale” fiind portretizați prin scurte povestiri, care le scot la iveală cîte o frîntură din caracterul lor. Unul dintre aceștia este Simon Șeitan, care iubea pămîntul mai mult decît orice pe lumea asta, căruia îi dedică un fragment în care pornește spre o nouă casă prin repatrierea într-o Armenie siberică, sub conducea regimului stalinist. Poveștile despre acel loc îl fac a părea un adevărat Eden pentru el, însă, odată ajuns acolo, descoperă că paradisul promis nu este și cel așteptat și, prin mesaje codate în limba română, îi anunță pe cei rămași la Focșani să stea acolo. Printre alte personaje se numără și Arșag, care refuza să privească fotografia ce îi amintea de tatăl său mort sau istorisirile generalului Dro, care a condus armata armeană împotriva forțelor otomane în Primul Război Mondial.
„Cartea Șoaptelor” este închinată, în primul rînd, „morților”, după cum îi numește Vosganian pe armenii copilăriei sale, cu tot felul de întîmplări pe care le-a căptușit între două coperți, fiecare dedicată unui secol în care poporul său a pătimit cum a știut mai bine. Armenii sînt descriși în roman drept un neam învins, care nu și-a pierdut doar casa și pămîntul, ci și glasul, “Cartea Șoaptelor” devenind în schimb vocea lui.
Adaugă un comentariu