Iașul se școlește în desen și literatură

Academia de gardă Niciun comentariu la Iașul se școlește în desen și literatură 3

Jurnalistul Viorel Ilișoi, poetul E­mil Brumaru, criticul de teatru Oltița Cântec, caricaturistul Lucian Amarii (JUP), scriitorul Dan Doboș și scena­ristul Lucian Dan Teodorovici vor sus­ține, la Iași, cursuri de scriere creativă și benzi desenate în cadrul „Școlii de Bune Maniere Literare”. În­scrierile au loc pînă pe data de 4 a­pri­lie, iar programul este dedicat studen­ți­lor dar și absolvenților, ne­fiind dată o limită ma­ximă de vîrstă.

Proiectul coordonat de scrii­to­rii Dan Lungu și Cătălin-Mihai Ște­fan se va desfășura în lunile aprilie – mai și va cuprinde cele două sec­țiuni amintite. Cei șase invitați vor sus­­ține cî­te un curs de reportaj, poezie, text dramatic, literatură science fiction și fan­tasy, benzi desenate respectiv scenariu de film.

„«Dascălii» au fost aleși în fun­c­ție de profesionalism, notorietate și tact pe­dagogic, dar în mare parte decizia îmi a­parține. Astfel de cursuri sînt frec­ven­te în țări precum Franța sau Italia, iar MLR este prima instituție publică de cultură din România care a demarat un astfel de proiect care a pornit din propria mea i­ni­țiativă”, a declarat Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iași.

Dosarul de înscriere trebuie să cu­prin­dă un CV, o scrisoare de intenție și dovada achitării unei taxe de 350 de lei pentru angajați și 250 de lei pentru studenți. De asemenea, pentru fiecare dintre domenii este pus la dispoziție un loc gra­tuit, iar pentru ocuparea unuia, candidatul trebu­ie să adauge la portofoliu o crea­ți­e pro­prie, text scris sau desen. „Nu­mă­rul de cur­sanți nu este încă stabilit, ci ră­mî­ne la latitudinea fiecărui profesor cîți va do­ri să primească. Însă probabil vor fi cîte 12 –13 oameni pe fiecare curs. Pînă a­cum sînt în jur de 20 de e-mail-uri pri­mi­te, însă de obicei, la astfel de pro­iec­te, cei mai mulți se înscriu în ultima să­p­tă­mî­nă”, a mai subliniat Dan Lun­gu.

A­ces­ta este un proiect al MLR Iași în co­la­borare cu Revista „Zona Li­te­ra­ră”. La final, creațiile considerate in­te­re­san­­te vor fi promo­vate în mediile lite­rar-artistice.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top