Mai plimbați ursul!

Șah-mat Niciun comentariu la Mai plimbați ursul! 2

Anul trecut Guvernul a modificat Legea de funcționare a Ins­ti­tu­tu­lui Cultural Român (ICR), tre­cîndu-l în subordinea Senatului, cu pretextul că instituția era mult prea politizată. După ce Horia-Roman Pa­tapievici și echipa lui au demisio­nat, știind ce urmează, președinte al ICR-ului a fost numit Andrei Mar­ga (care, apropo, nu a fost audiat în Co­misia de cultură și cea pentru po­li­ti­că externă din Senat). Cu alte cu­vin­te, au vrut să ia lupul de la stînă și au adus un urs turbat și nemîncat de cîteva luni.

Că era sau nu politizat ICR-ul în perioada Patapievici e cam tîrziu și degeaba să dezbatem acum. Acesta e­ra un susținător deschis al pre­șe­din­telui, însă pînă și oameni care l-au criticat din cauza asta au recunoscut și apreciat munca sa în fruntea instituției. Vasile Ernu, de exemplu, scri­a în iunie 2012 pe criticatac.ro: „Au existat probleme acolo? Cu siguran­ță, da, însă e de departe instituția de stat care merge cel mai bine în do­me­niul cultural, mult peste tot ce a­vem și care a reprezentat interesele grupurilor culturale indiferent de po­­zi­ția lor ideologică, conceptuală etc”.

Pe mine, ca cetățean, nu mă in­te­resează în mod special convingeri­le politice ale cuiva din fruntea unei instituții, atîta timp cît acestea nu in­fluențează bunul mers al respectivei instituții. Bun, acum îl avem pe Mar­­ga. Știți ce se întîmplă marți, 19 martie, la Budapesta? „Caviar, vodkă și bye-bye!”, „o întîlnire de suflet cu mari actori ai teatrului ro­mânesc” (n.r.: descriere preluată de pe site-ul ICR-ului): Stela Po­pescu, Alexandru Arșinel, Ta­ma­ra Buciuceanu-Botez și Eugen Cris­­tea. Așa ne promovăm peste ho­­tare, prin limbă de lemn și medio­cri­tate.

Mai mult, săptămîna trecută ICR-ul a respins de la finanțare unele din­tre cele mai importante festiva­luri culturale din țară (cum ar fi Fes­­ti­valul Internațional de Film Tran­s­ilvania sau Festivalul Național de Teatru organizat de UNITER), în­să a considerat eligibile proiecte ca „Analiza strategiilor de dezvoltare urbană pe coasta Mării Negre în anii ’60 – ’70” sau proiectul fo­to­gra­fic „Din moși-strămoși: Valea Trotușului”.

Dacă așa consideră șefii ICR-u­lui că promovează cel mai bine cultura românească în țară și peste ho­tare, înseamnă că cei de acolo și ce­le cîteva mii de cetățeni care au sem­nat petiția de demitere a conducerii instituției au reprezentări foarte di­ferite ale conceptului de „cultură”. Știți vorba aia, „cînd mai mulți îți spun că ești beat…”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top