Omul fără țară
Opinia de la centru 27 martie 2013 Niciun comentariu la Omul fără țară 2De trei ori a trecut pe lîngă noi. În urma lui, vîntul lasă un curcubeu de eșarfe verzi, roz, albastre. Se oprea lîngă clienții care făceau greșeala de a-i arunca o privire. Sha vinde eșarfe de trei ani pe plaja din Barcelona. De patru-cinci ori mai scump. În funcție de cît de naivi sînt turiștii. Mulți îi pică în plasa pe care a învățat de la barcelonezi s-o întindă: „It’s Gaudi design”. Și turiștii se lasă păcăliți, doar ești în vacanță și nu vrei să analizezi.
S-a întors de trei ori, a simțit că s-ar putea să-i meargă. I-am cumpărat două eșarfe și i-am furat în schimb povestea. Sha e omul fără țară. A fugit din Iran în urmă cu cinci ani ca să-și schimbe viața. Barcelona ar fi trebuit să fie o haltă în drumul lui spre Canada. Acasă nu-l mai primește nimeni, nu cu brațele deschise. Dacă pleci din Iran ești un trădător și asta înseamnă închisoare, atunci cînd te întorci. Dar nimeni nu se mai întoarce. Și Sha își continuă drumul. A încercat să treacă în Canada prin America. L-au prins, a făcut și închisoare și s-a întors. „We and America gooood friends!”, și își unește degetele mari a complicitate și rîde. Da, e o glumă bună. Nu suficient de bună însă să aprecieze că soarele e mare pe cer, că mai are doar două eșarfe de dat și că trăiește mai bine decît toate rudele lui de acasă. Are puțin peste 30 de ani, dar hoinăreala lui în căutarea unui loc l-a îmbătrînit. Zîmbetul i-a rămas tînăr, suficient de ștrengăresc să facă o fată să roșească.
Lui însă nu-i pasă de nimic altceva decît să-și găsească o țară. Ar putea veni și în România fără să clipească: „Romania is EU. Is better than Iran”. Și gîndul ăsta îi mai aprinde o speranță.
La Barcelona a renunțat de mult. Viața sezonieră nu-i place. S-a săturat de eșarfele pe care poate să le vîndă doar dacă pomenește de Gaudi. „What’s with all the Gaudi? I don’t see anything special at his work. It has, what? Like 50 years. That’s not history!”
Și tocmai el s-a lepădat de istorie, istoria unei vieți prea captive ca să mai semene a trai. Și-a luat lumea în cap și n-o să renunțe atît de ușor. Ne-a aruncat el bacșiș povestea lui, a zîmbit la poză și a plecat, alunecînd pe plajă la apus. „Gaudi design!”
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu