America, povestită de un îndrăgostit
Navighează pe-o pagină de carte 27 martie 2013 Niciun comentariu la America, povestită de un îndrăgostit 4După o lungă perioadă în care ai fost nevoit să-ți părăsești țara natală din cauza unor nedreptăți care ți-au fost făcute de un sistem necruțător, începi să-ți vezi pămîntul adoptiv cu alți ochi. Fost chirurg la Spitalul din Fundeni, Martin Ștefan Constantinescu a plecat în 1985 în America, unde și-a reluat vechea profesie într-o clinică din Tennessee. Acolo și-a schimbat și numele, acum fiind cunoscut ca Martin S. Martin, iar ca recunoștință pentru Statele Unite, a scris o carte sub forma a 12 scrisori adresate unui vechi amic, scriitorul Gabriel Liiceanu. Astfel a luat naștere „America povestită unui prieten din România”.
Din diferitele titluri ale scrisorilor se poate observa o oarecare încercare de combatere a clișeelor despre americani. Dar, pînă la urmă, tot de la ei au pornit aceste preconcepții, producțiile hollywoodiene, de exemplu, ilustrînd cum aceștia mănîncă doar hamburgeri sau tratează cărțile cu ostilitate, de parcă le-ar strica pofta de fast-food. Martin S. Martin însă ne prezintă scurte povești, cu persoane pe care le-a întîlnit acolo, fiecare cu cîte o istorisire menită să distrugă prejudecățile despre americani. Pe lîngă întîlnirile sale cu oameni de zi cu zi, autorul oferă și păreri personale despre istoria și politica țării care l-a înfiat, de la „părinții fondatori” pînă la alegerea lui Obama ca președinte.
Cartea prezintă o imagine de ansamblu a unei țări cunoscute de un imigrant al Europei de Est, dar care distruge puțin din credibilitatea autorului. Martin S. Martin este un îndrăgostit al culturii americane, și, deși îi aduce critici în unele pasaje, se axează mai mult pe părțile pe care el le consideră minunate. Chirurgul poate că a trăit visul american, dar felul în care îl împachetează este diferit față de cum l-am tot văzut în ultimii ani la televizor. Astfel, ni se arată cînd o fotografie a unei patrii lipite de sufletul scriitorului, cînd o caricatură din clișee.
Adaugă un comentariu