America, povestită de un îndrăgostit

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la America, povestită de un îndrăgostit 4

După o lungă perioadă în care ai fost nevoit să-ți pă­răsești țara natală din cauza unor nedreptăți care ți-au fost făcute de un sistem necruțător, începi să-ți vezi pă­mîn­tul adoptiv cu alți ochi. Fost chi­rurg la Spitalul din Fun­deni, Mar­tin Ștefan Constan­ti­nescu­ a plecat în 1985 în America, un­de­ și-a reluat vechea profesie în­tr-o clini­că din Tennessee. Acolo și-a schimbat și numele, acum fiind cunoscut ca Mar­tin S. Martin, iar ca re­cunoștință pentru Statele Uni­te, a scris o carte sub forma a 12 scri­sori adresate u­nui vechi amic, scriitorul Gabriel Li­iceanu. Astfel a luat naștere „Ame­rica povestită u­nui prieten din R­o­mânia”.

Din diferitele titluri ale scrisorilor se poate observa o oarecare în­cercare de combatere a clișeelor despre americani. Dar, pînă la ur­mă, tot de la ei au pornit aceste preconcepții, producțiile hollywoodiene, de exemplu, ilustrînd cum a­ceș­tia mănîncă doar hamburgeri sau tratează cărțile cu ostilitate, de parcă le-ar strica pofta de fast-food. Martin S. Martin însă ne prezintă scurte povești, cu persoane pe care le-a întîlnit acolo, fiecare cu cîte o istorisire menită să distrugă preju­decățile despre americani. Pe lîngă întîlnirile sale cu oameni de zi cu zi, autorul oferă și păreri personale despre istoria și politica țării care ­l-a­ înfiat, de la „părinții fondatori” pî­nă la alegerea lui Obama ca preșe­dinte.

Cartea prezintă o imagine de ansamblu a unei țări cunoscute de un imigrant al Europei de Est, dar care distruge puțin din credibilitatea autorului. Martin S. Martin este un îndrăgostit al culturii ame­ricane, și, deși îi aduce critici în une­le pasaje, se axează mai mult pe păr­țile pe care el le consideră mi­nu­na­te. Chirurgul poate că a trăit vi­sul a­me­rican, dar felul în care îl împachetează este diferit față de cum l-am tot văzut în ultimii ani la televizor. Astfel, ni se arată cînd o fo­to­grafie a unei patrii lipite de su­fletul scriitorului, cînd o caricatură din clișee.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top