Vintage-ul cîntat ca nou

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Vintage-ul cîntat ca nou 11

În jurul anului 2000 puțini erau cei ce credeau că vocea dulceagă a u­nui puști din ’N Sync, care avea bu­cle­ mărunte și aurii, ar fi fost în stare să-i asigure viitorul unui cîntăreț fai­mos. Băietanul de atunci, Justin Tim­­berlake de acum, a lansat în această lună cel de-al treilea album, „The 2020­ Experience” (n.r.: Experiența 2020), ca­re aduce odată cu piesele sale ma­tu­ritatea lui Justin. O abundență de instrumente muzicale ce se aud, fie cîn­tate pe rînd, fie toate la un loc, re­u­șesc să sune armonios, fără a da im­presia că îți vibrează timpanul în za­dar.

Piesa „Body count” (n.r.: „Numă­rul de victime”) respectă linia melodi­că­ spe­cifică cîntărețului în albumul pre­cedent, unde, după hotarul acor­du­ri­lor bruște și ritmice de chitară, în a­mestec de clape și tobe lovite cu de­getele și dosul palmei, se aude vocea lui Tim­baland, un alt cîntăreț cu care Tim­berlake a început să colaboreze încă din 2009. Însă celelalte cîntece sînt mai îndrăznețe, mai nișate, se detașează de pop-ul tri­vial. Chiar prima piesă de pe CD, „Pu­sher Love Girl” (n.r.: Fata în­dră­gos­tită și încrezută), dă­ de înțeles că ar­ma cu care-și îm­pușcă cîntărețul con­curenții își schimbă calibrul. Fi­ind una trecută prin timp, capătă un iz de vintage, avînd o prefață mu­zi­­cală fu­rată din spiritul filmelor ho­llywoodiene născute în miezul secolului trecut.

Ca să înțelegi mesajul acestui al­bum e suficient să ajungi la „Suit and Tie” (n.r.: Costum și cravată), care-i ciopleș­te lui Timberlake chi­pul de ar­tist în suflări de trompete și degete scăpate pe clapele pianului. A­ceastă alunecare zglobie și repetată este do­vada unei vieți ce pulsează în interio­rul piesei. Cum s-ar auzi bătă­ile de i­ni­­mă din pieptul unui tînăr ce-și rosto­golește în pu­blic de­cla­rația de dra­gos­te. Și Timberlake­ își plimbă vo­cea cum poate mai bi­ne, de la cele mai înalte note la cele mai în­fundate, în­soțit de un cor. Iar acea for­mulă al­că­tuită din trom­pete, voci de background și înșiruiri de sunete u­ne­ori cla­sice, alteori născo­ci­te,­ se păs­trează pe tot parcursul al­bu­m­ului.

Deși unele piese durează și opt min­ute, nu te plictisesc datorită aranjamentului de note ins­pirat din mai multe curente muzicale. Pentru fiecare cîntec, Timberlake a păstrat cîte o ci­reașă, cum ar fi ac­centele ara­be sau sus­pinele ritmice ce amintesc de un glas scîrțîit de durere. Iar piesele curg una din alta păstrînd un avînt al muzi­cii clasice în beat-uri de hip-hop pe a­locuri.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top