Șantier la lipie
1001 de măști 15 aprilie 2013 Niciun comentariu la Șantier la lipie 0Strada pe care trebuia să fie restaurantul libanez a dispărut. Localul, în schimb, a rămas la locul lui, adică la jumătatea distanței dintre două excavatoare, cîteva camioane încărcate cu bucăți generoase de beton și muncitori care, mai nou, au diplomă de agenți rutieri. „Haideți, faceți dreapta aici, nu vedeți că dă să iasă camionul?”. Păcat că nu l-am văzut dinainte să mă aventurez ca o minge de golf printre popice pe strada îngustă și burdușită cu mașini.
Dau repede șantierul la schimb cu muzica și decorul oriental. Atît de repede că mă și găsesc cu meniul în față. Labneh, ayran, arayes sau hoummous îmi fac vocile imaginare să prindă accent libanez, încercînd să pronunț în gînd denumirile. Îmi aleg o porție de uzzi, explicată în paranteze ca fiind piept de pui cu orez și legume. Însă nu zicea nicăieri și de puțin praf de scorțișoară presărat peste amestecul servit în formă de paralelipiped.
„Aduceți și lipie? Desigur, lipia intră oricum în comandă”, o aud pe doamna din fața mea întrebînd chelnerița. „Ce e ăla, hoummous?”, îi cere de data aceasta lămuriri tinerei care o însoțea. „E pastă de năut, mie îmi place foarte mult”. Nu la fel de mult i-a plăcut și doamnei care, gustînd din porția celeilalte aproape că strîmbă ca un copil din nas. „Mda, e bun, dar…”, mai gustos i se pare cotletul de miel din farfuria sa. La ureche îmi ajung bîrfe despre prietenele tinerei. Aflu că una dintre ele, al cărei nume îl ține secret, s-a dovedit a avea alte înclinări religioase. Și nu doar atît, a încercat să o convingă și pe ea să împărtășească aceleași credințe. „De aceea se tot îmbrăca cu fuste lungi și închise la culoare chiar dacă afară era vară. Oricum, avea o personalitate mai slabă, de asta au și acaparat-o așa ușor. Cică acolo se simțea înțeleasă”, și, pufnind a superioritate, înfige cuțitul în hoummous și întinde pe un triunghi de lipie.
De cealaltă parte a sălii, o fetiță se balansează pe scaun pe ritmurile orientale. Se liniștește însă cînd chelnerița cu brațele pline de farfurii aduce mîncarea. „Trebuie să folosesc furculița?”. Evident, îi răspunde mama sa, de parcă astfel de întrebări nici nu se rostesc în public. Însă, tocmai cînd copila se pregătea să folosească tacîmurile ca o domnișoară, un cutremur face paharele să danseze. Ne întoarcem cu toții privirile spre ferestrele înalte, fiindcă nu plăcile tectonice au fost de vină, ci cele de beton. Se pare că prînzul muncitoresc nu coincide cu cel libanez.
>Cătălina DOBROVICEANU
Adaugă un comentariu