Șantier la lipie

1001 de măști Niciun comentariu la Șantier la lipie 0

Strada pe care trebuia să fie restaurantul libanez a dispărut. Lo­calul, în schimb, a rămas la lo­cul lui, adică la jumătatea distan­ței dintre două excavatoare, cî­te­va camioane încărcate cu bucăți generoase de beton și muncitori care, mai nou, au diplomă de a­genți rutieri. „Haideți, faceți dreap­ta aici, nu vedeți că dă să ia­să camionul?”. Păcat că nu l-am văzut dinainte să mă aventurez ca o minge de golf printre popice pe strada îngustă și burdușită cu ma­șini.

Dau repede șantierul la schimb cu muzica și decorul oriental. Atît de repede că mă și găsesc cu me­niul în față. Labneh, ayran, ara­yes sau hoummous îmi fac vo­cile imaginare să prindă accent libanez, încercînd să pronunț în gînd denumirile. Îmi aleg o por­ție de uzzi, explicată în parante­ze ca fiind piept de pui cu orez și legume. Însă nu zicea nicăieri și de puțin praf de scorțișoară pre­sărat peste amestecul servit în formă de paralelipiped.

„Aduceți și lipie? Desigur, li­pia intră oricum în comandă”, o aud pe doamna din fața mea în­trebînd chelnerița. „Ce e ăla, hou­mmous?”, îi cere de data aceasta lămuriri tinerei care o însoțea. „E pastă de năut, mie îmi place foar­te mult”. Nu la fel de mult i-a plă­cut și doamnei care, gustînd din porția celeilalte aproape că strîm­bă ca un copil din nas. „Mda, e bun, dar…”, mai gustos i se pa­re cotletul de miel din farfuria sa. La ureche îmi ajung bîrfe des­pre prietenele tinerei. Aflu că una din­tre ele, al cărei nume îl ține se­cret, s-a dovedit a avea alte în­clinări religioase. Și nu doar atît, a încercat să o convingă și pe ea să împărtășească aceleași cre­din­țe. „De aceea se tot îmbrăca cu fus­te lungi și închise la culoare chiar dacă afară era vară. Ori­cum, avea o personalitate mai slabă, de asta au și acaparat-o așa ușor. Cică acolo se simțea înțeleasă”, și, pufnind a superioritate, înfige cu­țitul în hoummous și întinde pe un triunghi de lipie.

De cealaltă parte a sălii, o fe­tiță se balansează pe scaun pe rit­murile orientale. Se liniștește însă cînd chelnerița cu brațele pline de farfurii aduce mîncarea. „Tre­bu­ie să folosesc furculița?”. Evi­dent, îi răspunde mama sa, de par­că astfel de întrebări nici nu se ros­tesc în public. Însă, tocmai cînd copila se pregătea să folosească tacîmurile ca o domnișoară, un cu­tremur face paharele să dan­seze. Ne întoarcem cu toții pri­vi­rile spre ferestrele înalte, fiind­că nu plăcile tectonice au fost de vină, ci cele de beton. Se pare că prînzul muncitoresc nu coincide cu cel libanez.

>Cătălina DOBROVICEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top