Nu mor caii cînd vor moldovenii

Opinia de la centru Niciun comentariu la Nu mor caii cînd vor moldovenii 2

De cîteva zile, iapa Fabula es­te cel mai popular personaj din toate buletinele de știri din ța­ră. Se uită la camera de filmat printre gratii, cu ochii mari, u­mezi și flămînzi. Toate reporte­rițele dichisite au tras cîte-un stand-up la botul ei, prevestindu-i moartea peste cîteva zile. Pe lîngă animal se mai învîrt me­reu îngrijitorii de la școala de hipism și două surori blon­de, vorbitoare de rusă, foste cam­pioane ale Moldovei la hipism, actuale antrenoare.

Dar, probabil, nici atunci cînd li se agățau medaliile în piept n-aveau atîta microfoane îndreptate spre ele.

De la ele a venit mesajul plin de deznădejde către una din­tre televiziunile din țară. Cî­te­va zeci de cai din Chișinău și Un­gheni mor de foame. An­gajații spun supărați că directo­rul școlii din Chișinău, care se află în funcție de 18 ani, poartă vina pentru situația creată. Deși a fost demis acum doi ani, a­cesta a cîștigat cîteva procese și a revenit în funcție, dar spune că, din cauza unor proceduri bi­rocratice, încă nu avea drept de semnătură și, prin urmare, n-avea cine să semneze factu­ri­le pentru nutrețuri.

Imaginile cu cai umflați de foame, care se tăvălesc pe jos sleiți de puteri, au ajuns peste noapte în toată presa. Tele­vi­ziu­nile au uitat ce culoare au, bloggerii au pornit campanii, iar barurile de hipsteri au dat pe­treceri cu sloganul „Lasă bă­utul! Hrănește un cal!”. În fața acestei tragedii, toate conflictele s-au uitat, guvernele că­zute au rămas în umbră, iar dru­murile proaste n-au împiedicat zeci de oameni să ajungă la școala de hipism situată la marginea orașului.

Unii au adus camioane de fîn și saci de ovăz, o fetiță a ve­nit cu șapte mere într-o pungă, iar un pensionar a lăsat „un kil de orz, o pîine, biscuiți și ce-am mai găsit pe-acasă”. Din fericire și spre uimirea tuturor, nici un politician n-a profitat de problemă, n-a promis că va „re­zolva situația” și n-a venit să-și facă poze lîngă armăsarii lihniți.

Fabula roade mere mul­țu­mită. Mai are niște morcovi a­runcați pe lîngă copite și simte cu nările mirosul de fîn adunat lîn­gă grajduri. Simte probabil că ori așa, apărînd la știri, ori în­hă­mată la vreo căruță, numai ea poate să miște țara asta din loc.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top