Mic dicționar de eroi
Pastila de după 22 aprilie 2013 Niciun comentariu la Mic dicționar de eroi 1De îndată ce toate băncile au fost ocupate, învățătorul le-a cerut elevilor să rupă cîte o pagină din caietul lor și apoi să povestească cum pot ei mai bine despre viața soldaților din cel de-al Doilea Război Mondial. Clasa avusese, cu o oră înainte, un curs în care profesorul de istorie le-a pus un film cu eroi, oameni ale căror fapte ajutaseră nenumărate alte suflete acasă, de unde plecaseră.
Un băiat de zece ani se imagina în rolul lui Simo Hayha, un fost lunetist suedez, cu ochi de vultur care reușise, în războiul cu Armata Roșie, să doboare un număr impresionant de inamici. Învățătorul i-a citit lucrarea și l-a întrebat de ce vrea să se strecoare în acest personaj. „Pentru că a protejat Finlanda, împușcînd mulți oameni răi”, iar copilul și-a măturat mîna de-a lungul pieptului într-un salut milităresc.
O fată din mijlocul clasei a predat și ea lucrarea, iar alegerea ei l-a surprins din nou pe dascăl. I-a dat și ea un răspuns la fel de năucitor. „Pentru că Divizia Fantomă era sub conducerea ofițerului Rommel, iar el, deși urma ordinele germanilor cînd ataca Franța, le ignora cînd venea vorba de omorul inocenților și a celor care n-aveau nici o treabă cu războiul.”
Învățătorul s-a așezat domol pe catedră și s-a-ntors cu capul lăsat în jos spre copiii din fața lui. Nu știa ce să le zică, o bună parte din lucrările lor vorbeau despre cum și-ar fi dorit să fi fost mari eroi de război, fără să se gîndească la ce înseamnă asta de fapt. „Copii, Hayha era supranumit Moartea Albă de către ruși pentru că a reușit să doboare 542 de soldați. Un erou acasă, dar un monstru fără suflet pentru Uniunea Sovietică. Iar Rommel, chiar dacă lupta cinstit și este considerat unul din cei care-a împlinit căderea lui Hitler, a fost un ofițer nazist.” Cei doi elevi, căzuți cîteva clipe pe gînduri, au tăcut o vreme, apoi și-au întretăiat privirile cu cea a învățătorului. „Atunci de ce sînt eroi?”
Adaugă un comentariu