Două degete pentru o televiziune

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Două degete pentru o televiziune 1

Timp de aproape 13 ani, critica de filme a lui Siskel și Ebert a trans­format emisiunea „Siskel&Ebert At the Movies” (n.r.: „La un film cu Sis­kel și Ebert”) în una din cele mai populare și cunoscute programe din televiziunea americană. Dar după ce Gene Siskel a fost răpus datorită unor complicații apărute în urma unei operații pentru a înlătura o tu­moare pe creier, show-ul televizat a trecut prin diferite schimbări de-a lungul anilor.

Începînd ca jurnaliști la Chicago Sun-Times și respectiv Chicago Tri­bune, Roger Ebert și fostul său partener de platou au mers mai de­parte în domeniul cinematografic prin articolele lor despre ultimele pe­licule apărute pe marele ecran. Pe ecusonul lor scria „reporter”, însă re­cenziile, cronicile au fost atuurile care i-au lansat mai departe în tele­viziune. Au pornit prin emisiunea „Sneak Previews”, în care cei doi rea­lizau cîte o recenzie, urmată de o notă dată filmelor. După finalizarea contractului cu PBS, Siskel și Ebert au conceput în 1986 o emisiune care semăna cu vechiul lor program, „Sis­kel&Ebert& the Movies”, mai tîr­ziu devenind „At the Movies”.

Sneak Previews a fost rampa prin care cei doi au lansat progra­me­le de tip talk-show condimentate cu elemente de critică cinematografică. „At the Movies” a fost primul pas prin care emisiunea tip critică talk-show s-a consolidat în televiziunea americană. În fața camerelor, aceștia nu numai că băteau cîte un cui în coș­ciugul oricărui film pe care îl consi­derau slab, dar purtau și discuții a­prinse prin care criticau părerile ce­luilalt despre pelicula văzută. Dar totul era de fațadă, cei doi fiind buni prieteni în spatele camerelor, care au știut de ce formulă este nevoie pen­tru a reuși să atragi atenția atunci cînd po­vestești despre un film. De ase­me­nea, ei au devenit cunoscuți și pentru modul în care ofereau sco­ru­rile, degetul mare întins în sus în­sem­na că pelicula era bună iar opusul, invers.

După 1999, Ebert a continuat „At the Movies” cu un nou co-pre­zentator, Richard Roeper alături de care a discutat pelicule după pelicule pînă în 2006. Acesta a fost diagnos­ticat cu cancer la tiroidă în 2002, și revenind pentru o perioadă la scris. Emisiunea lor a continuat chiar și du­pă ce Roger a părăsit-o în 2008, însă în 2010 aceasta a fost anulată. Pe 4 aprilie, 2013, criticul de film a murit la vîrsta de 70 de ani. „Siskel&Ebert At the Movies” au reușit să supra­vie­țuiască timp de aproximativ 26 de ani criticînd filme, fără glume forțate sau scenarii complexe, doar cu un pla­tou și doi prieteni care discutau despre pelicule.

Paul ANDRICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top