Filtru: divertisment, monden
Șah-mat 20 mai 2013 Niciun comentariu la Filtru: divertisment, monden 1Prea puțin s-a pomenit în presa autohtonă de scandalul de zilele trecute din Statele Unite ale Americii. Pe scurt, Departamentul de Justiție american a ascultat timp de aproximativ două luni peste 20 de linii telefonice aparținînd agenției de știri Associated Press și a unor jurnaliști ai acesteia, încălcînd legea, mai exact Primul Amendament al Constituției, cel care se referă la dreptul la liberă exprimare.
Se atinge aici o problemă foarte sensibilă: pînă unde are voie justiția să intervină în treburile unei instituții media sub pretextul securității naționale (înregistrările se refereau la convorbiri cu surse confidențiale care ar fi vorbit despre un complot Al-Qaida oprit de CIA)? Desigur, siguranța cetățenilor vine pe primul loc, dar vorbim totuși de două luni în care zeci de oameni aveau telefoanele ascultate în permanență. Și odată ce-a ieșit la iveală chestia asta, credibilitatea respectivilor jurnaliști în fața surselor presupus-confidențiale s-a spulberat, respectivele persoane cu siguranță fiind mai rezervate pe viitor înainte să mai dea vreo informație, punîndu-se astfel în calea pericolului. Și cum mai poate fi presa „cîinele de pază al societății” dacă ratează fix subiectele importante, cu impact mare, pentru că-și pierde sursele?
Tot în perioada asta a ieșit la iveală faptul că IRS (Internal Revenue Service, un fel de FISC al lor) a dus o politică foarte dură contra unor grupuri de conservatori în timpul alegerilor din 2012, prin chestionare la limita absurdului, în care acestora li se cerea să divulge numele donatorilor anonimi sau să spună ce cărți citesc. Și oricît de mielușei încearcă să pară acum oficialii din administrația Obama, care recunosc cu jumătate de gură că știau de abuzurile astea, nu putem să nu tragem singuri concluzia că ele ar fi fost comandate și că într-o oarecare măsură au influențat alegerile.
Situația peste ocean e destul de tensionată, motiv pentru care Barack Obama a ținut joi după-amiază una dintre cele mai lungi conferințe de presă din cariera sa, în care a răspuns (mai direct sau mai evaziv) la întrebările legate de cele două incidente.
Ne place să credem că luăm lecții de la occidentali și mai ales de la americani. Ei, uite că au și ei problemele lor și, din cîte se vede, le tratează cu ceva mai mult profesionalism decît demnitarii noștri. Din păcate însă noi copiem doar sărbători care nu prea-și au locul în spațiul nostru cultural și emisiuni culinare și de divertisment. Și în presa noastră ajung numai non-subiecte precum dubla mastectomie a Angelinei Jolie sau pe cine a trimis Anglia la Eurovision.
Ioan STOLERU
Adaugă un comentariu