De pe ghidon, în fața țării
1001 de chipuri 27 mai 2013 Niciun comentariu la De pe ghidon, în fața țării 8Pe prima sa bicicletă, Bogdan a împărțit-o cu fratele lui. Își amintește de vremurile în care alergau unul după celălalt, ciondănindu-se care și cum să o ia la o tură primul. Tatăl lui s-a îndurat mai apoi și i-a făcut și lui rost de una, dar Bogdan nu s-a mulțumit cu ea. A muncit în fiecare zi după școală timp de o lună la o casă în construcții, cu zece lei pe zi, de dragul uneia noi, reușind ca, la 15 ani, să își cumpere de unul singur bicicleta dorită. Acum e student la Cluj, dar îmi spune că își amintește de copilăria trăită la Piatra Neamț de fiecare dată cînd se apucă de pedalat.
Pe Bogdan Balmuș îl vedeam în școala generală des cu bicicleta încercînd scamatorii în parcurile din Piatra Neamț, dar niciunul dintre noi, colegii săi de la școală, nu am știut de fapt ce înseamnă asta pentru el. „La vremea aia toți credeau că îmi irosesc timpul dînd la pedale degeaba”, îmi spune acum, la șase ani distanță. Trecerea timpului nu l-a schimbat mult, părul tuns scurt încadrîndu-i fața la fel cum o făcea și în clasa a VII-a. Atît că brațele-i sînt mai vînjoase cînd strînge cu putere ghidonul bicicletei cu care se cațără pe butuci sau rampe abrupte.
Talent ce stă în pedale
În timpul liceului a străbătut țara în lung și în lat pentru competițiile de trial (n.red.: trecerea peste diferite obstacole cu bicicleta), iar de drumurile bătute pe două roți își amintește acum rîzînd. „Odată am fost la un concurs, «Cluj on the rocks», care se ținea la 35 de kilometri de centrul orașului. După ce am ajuns în gară nu am avut răbdare să iau trenul, așa că am plecat pedalînd”. Stîncile pe care s-a cățărat atunci i-au rupt cadrul bicicletei în două, așa că la întoarcerea în Piatra Neamț s-a apucat din nou de muncă. Avea 17 ani și a muncit o vară întreagă la un service de reparat televizoare și radio-uri, iar de aici pînă la a pedala pe un vehicul de competiții ce l-a costat 2.800 de lei nu a mai fost mult.
Bogdan îmi vorbește simplu, fără a i se citi în glas decît modestia. În urmă cu un an, prietenii i-au sugerat să meargă la „Românii au talent”, dar și-a făcut cu greu curaj să îi contacteze pe organizatori. A participat într-un final la preselecțiile de la Iași, iar cînd a fost sunat și anunțat că a trecut în etapa următoare s-a gîndit că „ceva interesant or fi văzut ei la mine.” În semifinale și-a cărat propria rampă de acasă tocmai la București, ca să fie sigur că o să îi iasă numărul. În ziua concursului, și-a ignorat telefonul care suna întruna pentru încurajări pentru a nu-și zdruncina moralul. „Unele mișcări pe care le-am făcut atunci puteau să nu-mi iasă, pentru că au fost la risc. Dar am zis că ori reușesc, ori cîștig bilet de plecat acasă.” Bogdan nu a mers mai departe în finală, însă tot se consideră un învingător. „Măcar mi-am cîștigat respectul celor care la început au crezut că ceea ce fac este o copilărie.”
Adaugă un comentariu