De ce mai au românii încredere în Armată?
Cap în cap 27 mai 2013 Niciun comentariu la De ce mai au românii încredere în Armată? 4Generalul Dumitru Cioflină, condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Generalul Mihail Popescu, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Generalul Eugen Bădălan, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. Numele de mai sus, probabil, nu vă spun nimic. Dar acești ofițeri sînt cei care timp de peste 15 ani – din 23 cîți au trecut de la revoluția din decembrie 1989 – au fost șefii Statului Major General al Armatei, cea mai înaltă funcție militară posibilă pe timp de pace în statul român.
Iar lista rușinii celor care au dat conducerea armatei pe dosare penale nu se oprește aici. Victor Babiuc, ministru al Apărării între 1996 și 2000, a intrat și el la închisoare pentru doi ani săptămîna trecută. Corneliu Dobrițoiu, care a ocupat aceeași funcție în 2012, este acum anchetat de DNA pentru că ar fi cumpărat, ilegal, o locuință de serviciu cu un preț subvenționat de 26.000 de euro, pe care ar fi revîndut-o cu 200.000 de euro.
Cu toate acestea, un sondaj dat publicității recent arată că, în continuare, 80% dintre români au încredere în Armată. Cum a reușit o instituție condusă mai mult de persoane condamnate pentru corupție să nu-și strice imaginea în fața conaționalilor?
Explicația ține de faptul că, într-o societate în care aproape că nu mai există repere, oamenii simt nevoia să se agațe de ceva care să le dea senzația de stabilitate. Iar Armata, ca entitate, le oferă acest sentiment. Nu a dat prea mulți șomeri, salariile au fost tot timpul mai bune decît în restul economiei, asemeni și pensiile. Într-o societate caracterizată mai degrabă de eșec, oamenii simt nevoia unor victorii. Și Armata le oferă asta, chiar dacă aceste victorii vin din trecut. Fiecare dintre noi a învățat la școală despre succesele militarilor, repurtate uneori cu dotări precare, în primul și Al Doilea Război Mondial. Iar într-o societate în care domină haosul, oamenii simt nevoia unui model de disciplină. Or pentru majoritatea dintre noi Armata tocmai asta e.
Nevoile acestea sînt atît de mari încît, pentru români, nici nu mai contează, de exemplu, că singurul test mai serios pe care armata l-a dat în ultimii 70 de ani s-a terminat cu un eșec lamentabil: la revoluția din 1989, nu puține au fost cazurile în care militarii s-au împușcat între ei, asta cînd nu au tras în populație. Exact ca și în cazul Bisericii, românii aleg să creadă în ceea ce îi spune militarul, și nu în ceea ce face superiorul său.
Răzvan Chiruță este jurnalist la România Liberă
Adaugă un comentariu