Copiii din canale au devenit artiști de circ
Opinia de la centru 5 iunie 2013 Niciun comentariu la Copiii din canale au devenit artiști de circ 14Un voluntar francez le-a oferit a doua șansă în viață mai multor tineri care, până în urmă cu cîțiva ani, au trăit pe străzile Bucureștiului.
Mia e clovn. Are nas roșu, își pictează fața, se îmbracă colorat, face jonglerii și bufonării ca să-i distreze pe cei mici și, din cînd în cînd, pe cei mari. Despre cei ca ea au scris ziarele străine în anii ’90, televiziunile au făcut reportaje, turiștii i-au evitat, iar România și-a primit eticheta – „țara copiilor străzii”. Mia a fost unul dintre ei. La 13 ani, părinții au abandonat-o la o casă de copii din Sibiu.
După Revoluție a luat drumul Capitalei și, pentru că nu a avut unde să stea, a trăit pe străzi, prin canalele Gării de Nord. Strîngea bani din cerșit și, din cînd în cînd, mai primea cîte o masă de la fundațiile care se chinuiau fără prea mult succes să-i aducă pe copiii străzii pe calea cea bună.
La doi ani după Revoluție, un clovn a aterizat la București. În locul serviciului militar, franco-algerianul Mi – loud Karim Oukili a ales să facă voluntariat în România. A vrut să lucreze cu cei care trăiesc pe stradă, să-i atragă și să-i facă să-și dorească altceva de la viață. Cu o parte dintre ei a reușit, printre ei și Mia.
Nu i-au trebuit vorbe frumoase sau bomboane ca să-i scoată din lumea lor. A folosit ceea ce știa mai bine – circul. Pentru că a văzut că-i iese, clovnul Miloud a rămas în continuare în România, iar în 1995, cu ajutorul unor fundații similare din Franța și din Italia a înființat la București – Parada.
Miloud, bufonul hoinarilor
Miloud i-a strîns pe o parte dintre copiii de pe stradă, iar numerele sale i-au convins să muncească pe brînci, să își dorească să învețe cum se fac jongleriile, magia și ce înseamnă viața într-o familie, cea a circului. Acum, în jur de 20 de tineri, mai vechi și mai noi care provin de pe stradă, centre de plasament, din familii dezbinate, se antrenează în fiecare zi, într-o sală de lîngă Secția de Poliție din Crângași. Pregătesc spectacole, reprezentații în țară și turnee în străinătate.
Magicianul nu face să dispară și chiria
Marius e magician de nouă ani la Parada. Toate ustensilele pe care le folosește în numerele sale le ține într-o valiză. Face să dispară și să apară bile de ping-pong sau transformă eșarfele în bastoane de metal. Pe stradă a ajuns din cauza familiei dezbinate, de care nu prea mai vrea să-și amintească.
După ce a venit la Parada s-a mutat cu chirie, și se descurcă cum poate. „Merg la diverse petreceri, nunți, botezuri și pentru o reprezentație mai iau cîțiva bani și de-acolo”, spune magicianul, care acum are grijă în fiecare lună să-și plătească chiria de 400 de lei.
Ciprian face acrobații și „participă la piramida umană”. S-a refugiat pe stradă din cauza greutăților din familie și a lipsurilor financiare.
După ce a intrat în Parada s-a întors și acasă, la familie, și e convins că acea perioadă nu se va mai repeta. „Lumea colorată și spectaculoasă a circului atrage copiii, iar noi o folosim ca metodă de a-i chema spre societate. Odată ce intră în familia aceasta, încep să se antreneze, să-și impună standarde, încep să-și dorească altceva de la viață”, explică Ionuț Jugureanu, unul dintre coordonatorii centrului Parada.
După 15 ani de Parada, după ce a bătut Europa în lung și în lat, luna trecută, Mia a plecat spre Franța. A primit o bursă de doi ani la Theatre du Fil, unde va învăța cum trebuie să se prezinte pe scenă un artist de circ.
Ionuț FANTAZIU
Adaugă un comentariu