Aici e Taksim: „Polis yok, problem yok!”

Cap în cap Niciun comentariu la Aici e Taksim: „Polis yok, problem yok!” 6

Creștere economică fără precedent în ultimii zece ani pentru Turcia, care a bătut și la porțile UE, fără succes, în­să, momentan. Deși, dacă mă întrebați pe mi­ne, România și Bulgaria ar trebui să se ceară afară, ca la fotbal, și să intre Tur­cia, „după pauză”. A crescut „bogăția” țării, dar nu și echitatea socială. Er­do­gan a cîștigat trei runde de alegeri. Întreabă un turc oarecare, de la șoferi de tir la studenți și de la profesori la ultrașii din galerii: nimeni nu are nici un reproș de făcut premierului din punct de vedere economic. Utima rundă de alegeri, Er­do­gan a cîștigat-o cu majoritate absolu­tă, dar unii se tem tot mai mult de res­tricțiile aplicate alcoolului – printre al­te­le, nu mai ai voie să bei dacă nu ai pes­te 24 de ani – și permisivitatea tot mai mare față de vălul islamic. Turcii o văd ca pe o victorie a islamiștilor asupra ca­racterului laic al republicii, semnul său distinctiv încă de cînd Ataturk a fondat-o în urmă cu 90 de ani.

***

De ce au ieșit turcii în stradă? De ce acum? Sînt manipulați – cum sus­țin unii – de americani, din cauză că Tur­cia și-a achitat integral datoriile la FMI și nu are de gînd să facă altele? Se tem tur­cii să nu alunece spre fundamentalismul islamic al vecinelor de la Est? I s-a dez­voltat într-atît de mult cultul persona­lității lui Erdogan încît deja se crede rege – cum spun alții – și a început să se comporte ca atare? Ce a reușit să-i aducă împreună, pentru prima dată în istoria republicii, pe socialiști și extremiș­tii de dreapta, pe ultrașii Fener, Ga­lata și Beșiktaș, pe bătrîni și tineri, pe studenți și muncitori? Orice ar fi, a în­ce­put pe 26 mai, cînd buldozerele mu­ni­cipalității s-au lovit de un lanț uman care refuza să lase micuțul parc Tak­sim Gezi să dispară sub un nou mall, mascat în reconstrucția garnizoanei militare o­to­mane Halil Pașa Topcu.

***

De cînd au început revoltele din Tur­cia, au început și comparațiile. Turcii, ca indignații din Madrid, ca Occupy din SUA, „o primăvară turcă?”, s-a întrebat media occidentală. Maria Es­pe­ran­za Sanchez, de la TVE, ia interviuri în Piața Taksim. Două adolescente turcoai­ce se chinuie s-o dea pe spaniolă. „Nu vom da înapoi. Nu vom renunța”, spun ele, chinuit, iar jurnalista spaniolă zîm­bește din spatele microfonului înțe­le­gă­toare. „Mai încercăm o dată?”, le în­trea­bă pe fete, dar la final abdică: „Tra­du­cem cu google translate” și rîde, iar turcoai­cele oacheșe rîd împreună cu ea. O în­treb dacă i se pare că are ceva în co­mun mișcarea din Taksim Gezi Park cu miș­carea „15M” din Madrid. „Are ceva de acolo…”, ezită inițial Sanchez, dar ime­diat îmi înșiră diferențele: „Indignații erau, însă, mai bine organizați. Aveau o organigramă, niște atribuții și o agen­dă politică mai clare. Aici mi se par mai haotici, mai dezlînați și mult mai vio­lenți. Indignații s-au caracterizat de la început ca o mișcare pașnică”. Bine ai venit în Balcani, Maria!

Mihai Mateaș, corespondent din Turcia (text publicat pe http://ellun.es/, la data de 05.06.2013)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top