Solutia imorala renationalizeaza casele demnitarilor

Cap în cap Niciun comentariu la Solutia imorala renationalizeaza casele demnitarilor 4

Imaginea chiriasilor adusi de Voiculescu in Parlament ca masa de presiune la votul asupra modificarilor Legii 10, numite pe buna dreptate a doua nationalizare, a adus aminte de scena balconului de la condamnarea comunismului. Cele doua evenimente au in comun ura profitorilor si sustinatorilor ceausismului fata de orice tentativa de reparatie sau de punere la zid. Oricit ar incerca PSD si PC, cele doua partide care au votat in unanimitate legea, sa drapeze in hainele second hand ale protectiei sociale si justitiei pentru amaritii de chiarisi din vilele de lux motivatiile reale ale demersului, realitatea ii contrazice cu cifre si statistici.

Dupa opt ani de la aparitia Legii 10, din totalul de 201.769 de notificari depuse, au fost retrocedate in natura doar 15.734 de imobile, adica aproximativ 15%,  ceea ce nu inseamna insa ca fostii proprietari au intrat efectiv in posesia caselor, si alti 3620 au primit bani sau actiuni la Fondul Proprietatea. Asa arata restitutio in integrum.

Un amanunt important, care arata amploarea minciunii folosite de voiculesti si aliatii lor: casele retrocedate in natura pe Legea 10 nu faceau parte din categoria celor vindute chiriasilor din simplul motiv ca legea nu o permitea. Disputele intre fostii proprietari si chiriasii care au profitat de Legea 112, emisa de regimul Iliescu, se transau in majoritatea cazurilor in justitie. Mai mult, datele aflate la Autoritatea Nationala pentru Retrocedarea Proprietatii (ANRP), arata ca aproape jumatate din notificari sint rezolvate prin despagubiri in actiuni sau bani, deci nici vorba de viitoare evacuari in masa ale chiriasilor. Ca sa nu mai discutam ca in marea lor grija fata de chiriasi, toate guvernele au dat ordonante prin care contractele de inchiriere au fost prelungite sine die, asa incit nici daca ar vrea proprietarii nu le-ar putea scoate chiriasilor lucrurile in strada, asa cum se sustine.

Ceea ce transforma insa legea Voiculescu intr-o nationalizare este renuntarea la prevederea potrivit careia se puteau retroceda in natura si imobilele nationalizate fara titlu, adica acelea luate pur si simplu cu japca si netrecute in vreun document sau decret de nationalizare. De fapt, s-a revenit la legislatia din timpul lui Iliescu, perioada in care s-au restituit doar imobilele preluate cu titlu. Cu alte cuvinte, fostii proprietari nu vor mai putea acum nici macar sa se adreseze justitiei, fiind obligati sa accepte iluzoriile despagubiri acordate de stat.

Legea mai ascunde in tenebrele ei interesul, lacomia si dispretul stingisto-securist fata de proprietate. Chiriasii care au cumparat imobilele fostilor proprietari cu ajutorul neprecupetit al statului iliescian, dar le-au pierdut ulterior in instanta, tocmai pentru ca au incalcat chiar Legea 112, vor deveni acum milionari pe stil nou. Guvernul va trebui sa le dea despagubiri la valoarea de piata a casei. Mai exact, ai cumparat cu 30.000 euro atunci, primesti acum 300.000. Interesant este ca aceste despagubiri vor fi platite ches de Ministerul Finantelor, in timp ce fostii proprietari trebuie sa astepte actiunile la Fondul Proprietatea, nelistat la bursa si prada intereselor sefilor si afaceristilor liberali care il patroneaza.

Cum a fost insa posibila aceasta restauratie? Simplu. Solutia imorala cu 3% in parlament a capatat aripi incepind cu momentul de cotitura numit Comisia Felix si, sustinuta de cei de-un leat cu ea, a ajuns sa faca legi care aduc un rinjet de multumire pe fe-tele tuturor comunistilor, securistilor si noilor nomenklaturisti. Dupa colt asteapta insa CEDO!

Andreea PORA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top