Ratacita intre oxizi
1001 de măști 10 noiembrie 2008 Niciun comentariu la Ratacita intre oxizi 4Imbracata intr-un halat de un alb stralucitor, profesoara intra zimbind si saluta studentii.Isi aduce aminte ca a ramas ceva de explicat de la ultima intilnire. Merge la tabla si incepe sa scrie o formula lunga, formata din multe simboluri si cifre. Este cursul “Fundamentele chimiei”unde s-a ajuns la “Combinatii anorganice”. “Oxizii sint combinatii binare ale oxigenului cu alte elemente”, a inceput sa dicteze profesoara celor prezenti din sala. Acesti oxizi se impart in mai multe categorii, la fel ca si acizii. Teoria ca teoria, insa cind scrie formulele pe tabla, deja am impresia ca desenez picturile rupestre din Neolitic. Deci, din doua guri de aer (O2) combinate cu doi pumni de fier (Fe) si cu o lingura cu virf de Aluminiu (Al) rezulta oxizii. Ne spune ca “acestia se utilizeaza in industria materialelor de construc-tii, industria alimentara si in industria cosmetica”.
Reteta se complica, iar daca mai adaugi si un strop de Hidrogen (H2) vor rezulta si hidroxizii. E exact ca si cu pandispanul, mai multe oua si rezulta cozonacul.In sala este liniste totala, cei prezenti sint atenti la metrii de combinatii chimice desenate pe tabla. Dupa fiecare valenta adaugata la un compus chimic, urmeaza si replica din partea profesoarei: “Ati inteles?”. Confirmarea vine cu viteza oxidarii fierului, incet si foarte incet. Prin ultimele rinduri ambiguitatea oxizilor se rezuma la “Nu stiu, dar ma fac si eu ca inteleg ce graieste profesoara”.
Ruj cu reflexie de inox
Obositi, plictisiti si aproape adormiti la ora opt dimineata, studentii nu par a fi dornici sa patrunda in secretul retetelor cosmeticelor. Urmeaza alte formule, tabla se sterge, se mai pune un atom de oxigen si rezulta un nou compus chimic. Pentru fiecare formula scrisa, se mai adauga si o explicatie din partea profesoarei.In primul rind doua fete fac nota distincta, sint atente si noteaza cu sirguinta toate formulele. Probabil incearca sa gaseasca secretul ultimului ruj cuefect de “marirea buzelor” de la Avon.
“In fiecare zi sinteti niste chimisti fara sa va dati seama”. Este exact ca in desenele cu laboratorul lui Dexter, nu ai nevoie decit de o pereche de ochelari de vedere si un halat alb ca sa fii ruda cu Marie Curie. La sfirsitul cursului, am reusit sa inteleg de ce vin si fete la Facultatea de Chimie. Dar pina vor ajunge ele sa faca un rimel care sa le ajute la cucerirea mai multor flacai, mai au de trecut intii prin acizii si toanele profesoarei de la examen.
Alexandra SANDRU
Adaugă un comentariu