Profesorii pensionari au fost lasati in plata salariilor
Academia de gardă 13 ianuarie 2009 Niciun comentariu la Profesorii pensionari au fost lasati in plata salariilor 6O singura sursa de venit de la stat
Prin OUG 230/2008, pensionarilor care beneficiaza de salarii de la stat li se impune sa aleaga intre pensie si salariul de bugetar. Insa, conform explicatiilor premierului Emil Boc, actul normativ nu se refera si la platile punctuale de la stat. Mai exact, cadrele didactice pensionate pot reveni la catedra ca profesori consultanti sau asociati. Acestia sint platiti cu ora, deci nu sint vizati de ordonanta guvernamentala.
La Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) in aceasa situatie se gasesc 38 de profesori. Acestora “li se plateste diferenta intre salariul minim aferent gradului didactic si pensie, in functie de transa de vechime. Aceasta diferenta este platita profesorilor din fondurile de salarizare ale universitatii”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.
Astfel, conducerea universitatii nu isi face griji cu privire la actul normativ. “Nu vor ramine locuri restante, deoarece ordonanta respectiva are un anume alineat 2, care spune ca posturile unice sint exceptate. Personalul de specialitate nu se incadreaza in prevederile acestei ordonante”, a adaugat rectorul universitatii.
Cei 64 de profesori pensionati de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) care inca activeaza in cadrul universitatii prin statutul de consultant primesc in schimbul acestei activitati indemnizatii de la facultatile la care isi desfasoara munca. “Aceasta este proportionala cu numarul de doctoranzi aflati in stagiu si cu numarul de contracte de cercetare. Practic, profesorul primeste indemnizatia de profesor consultant ca urmare a unor venituri pe care el le aduce universitatii, deci nu greveaza bugetul”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, purtator de cuvint al UTI.
Consultatiile oferite doctoranzilor se platesc
Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) a incheiat cu cei 38 de profesori coordonatori de doctorate pensionati o conventie civila prin care acestea sint platite in functie de numarul de ore pe care il desfasoara pe zi. Referitor la profesorii consultanti, 24 dintre acestia au depasit virsta de pensionare, acestia primesc de la UMF, diferenta dintre salariul minim aferent gradului didactic si pensie.
Aceeasi situatie se intilneste si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad”, unde 36 de cadre didactice pensionate au statut de profesori consultanti si nu sint vizati de ordonanta guvernamentala. Indemnizatiile vin de pe urma consultatiilor oferite doctoranzilor.
“Exista experti care nu pot fi succedati de alte persoane”
Nu in aceeasi postura se gasesc si profesorii de la Universitatea de Arte “George Enescu” (UAGE). Prof. univ. dr. Liliana Gherma, conf. univ. dr. Adriana Severin, Cornelia Diaconu si Dora Maria David sint cele patru cadre didactice care vor fi nevoite sa aleaga intre pensie si salariu. Rectorul universitatii considera ca ordonanta nu poate fi aplicata, deoarece “exista niste experti la anumite materii care nu pot fi succedati de alte persoane. Situatia este una grava, nu numai pentru noi, ci si pentru orice institutie care ar fi obligata sa adopte aceasta masura. Ordonanta nu se poate aplica”, a explicat rectorul UAGE, prof. univ. dr. Viorel Munteanu.
De asemenea, profesorii vizati sint indignati de actul normativ si declara ca mai curind vor renunta la salariu decit la pensie. “Oricum vroiam sa ma retrag, insa daca masura se aplica, studentii si institutia vor avea de pierdut. Nu eu am vrut sa mai profesez, cei de la conducere m-au chemat, am o pensie buna”, a declarat prof .univ. dr. Liliana Gherman, in virsta de 70 de ani, de la Facultatea de Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru.
Controversele privind OUG 230/ 2008 au declansat asa-numitul razboi al bugetarilor. Chiar daca premierul Emil Boc a nuantat prevederile actului normativ, reactiile adverse nu au incetat sa apara. Mai mult decit atit, pe 8 ianuarie, Ordonanta a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului, Ioan Muraru, unul dintre motivele invocate fiind cel al “incalcarii unor drepturi fundamentale stabilite prin Constitutie”, precum dreptul la munca si dreptul la pensie.
Lina VDOVII
Adaugă un comentariu