Prioritati, dar pentru alta tara
Cap în cap 21 ianuarie 2009 Niciun comentariu la Prioritati, dar pentru alta tara 0Oxigenarea creierului la munte, metoda de guvernare exersata acum de coalitia de guvernare, isi arata primele rezultate. Seful statului si-a precizat preferintele privind modificarea Constitutiei, iar PDL a anuntat care vor fi marile sale prioritati legislative: modificarea regulamentului celor doua Camere, votarea unei noi legi electorale si revizuirea institutiei imunitatii parlamentare.
Toate suna frumos si au mare potential sa prinda la public. Dau foarte bine si la capitolul imagine. Nu s-a spus pina acum ca legea fundamentala este sursa tuturor relelor? Nu este Parlamentul pe ultimul loc in ceea ce priveste increderea populatiei? Nu ii uraste toata lumea pe senatorii si deputatii care, dupa ce ca “s-au imbuibat pe banii poporului”, se mai si ascund de justitie dind cu tifla din spatele imunitatii parlamentare?
Ba bine ca nu. Acum se vede raul imens pe care l-a facut Adrian Nastase la adresa democratiei parlamentare atunci cind a folosit imunitatea ca pavaza in celebrele sale dosare. Pur si simplu a dinamitat conceptul de imunitate parlamentara care oricum nu are nici o legatura cu incalcarea legii. Ceea ce nu spun cruciatii PDL este ca Adrian Nastase a folosit imunitatea ministeriala, pentru ca parlamentarii practic nu au imunitate. S-a renuntat prin revizuirea Constitutiei in 2003. Legea raspunderii ministeriale stabileste ca ministrii care sint si parlamentari sint cercetati si trimisi in judecata cu incuviintarea Camerei din care fac parte. De aici toata tevatura cu Adrian Nastase. in rest, imunitatea parlamentara priveste opiniile politice si votul, ceea ce este esential. Aceeasi imunitate ii fereste pe parlamentari sa fie retinuti si perchezitionati fara acordul Camerei, prevedere care nu se aplica in caz de flagrant. Atunci, de ce este imunitatea o prioritate? De ce acordarea de prerogative sporite pentru seful statului si reducerea puterilor Parlamentului reprezinta prioritatile, prioritatilor? La fel, in cazul regulamentelor celor doua Camere si a legii electorale. Sau, poate ne pregatim de alegeri si noi nu stim?
Noua guvernare nu a venit pina acum nici cu bugetul, nici cu strategia anti-criza. Daca traiesti pe Luna si vrei sa vezi care sunt preocuparile romanilor vazute de guvernantii lor, constati ca nu sint ingrijorati deloc de criza. Nu au probleme cu banii, nici cu locurile de munca. Tara lor este in alt timp si in alt loc, acolo unde conteaza doar puterea. Mai precis modul in care puterea se imparte. Criza usoara!
Ion M. IONITA
Adaugă un comentariu