Piata academica si piata muncii, luate la bani marunti de ARACIS
Academia de gardă 31 ianuarie 2009 Niciun comentariu la Piata academica si piata muncii, luate la bani marunti de ARACIS 221,4% dintre absolventii de studii superioare din Romania nu-si gasesc un loc de munca dupa finalizarea studiilor. Asa arata datele statistice din Raportul de evaluare al Comisiei Europene pentru anul 2007. Acest procent a determinat Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior sa initieze un proiect prin care sa propuna universitatilor romanesti sa-si modifice planurile de invatamint. Se urmareste, conform initiatorilor proiectului, adaptarea studiului academic la cerintele de locuri de munca de pe piata. Primele domenii in vizor sint Inginerie mecanica, Tehnologia Informatiei, Drept si Stiintele Comunicarii.
Planurile de invatamint se revizuiesc
Pentru urmatoarele patru luni, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS) are de verificat “compatibilitatea dintre oferta planurilor de studiu si posibilitatile de angajare dupa terminarea facultatii” la 14 universitati din tara. Studiul intreprins de ARACIS vizeaza 20 de facultati si face parte din proiectul “Adaptarea educatiei universitare la cerintele pietei muncii”. Lansat miercuri, 21 ianuarie, la Bucuresti, proiectul beneficiaza de finantare de la Uniunea Europeana, prin PHARE 2006 (Pologne et Hongrie – Aide á Restructuration Economique).
In realizarea acestui proiect, ARACIS va fi asistata tehnic de asociatia formata din Mott MacDonald Ltd., SC Educatia 2000A Consulting SRL si Fundatia Centrul Educatia 2000A, care au convenit si asupra celor patru domenii in care se vor efectua primele studii: Inginerie Mecanica, Tehnologia informatiei, Drept si Stiintele Comunicarii. “Ne intereseaza cum se plaseaza absolventii domeniilor respective pe piata muncii. Datele statistice le-am luat din Raportul de evaluare al Comisiei Europene pentru 2007, care spune ca in interiorul grupei de virsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, Romania a raportat un deficit de angajabilitate de 21,4 %.”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Korka, manager de proiect.
Pentru selectarea celor patru domenii, unul dintre criterii a fost ca acestea sa fie specializari de studiu sau chiar facultati, acreditate de ARACIS. In functie de rezultatele obtinute, proiectul educational se va extinde si asupra altor domenii din invatamintul superior romanesc. In orice caz, conform precizarilor prof. univ. dr. Mihai Korka, noile directii pe care ARACIS le va stabili in elaborarea planurilor de invatamint vor avea doar caracter de recomandare. Astfel, ramine la latitudinea conducerii universitatilor monitorizate daca vor adopta sau nu propunerile venite din partea Agentiei.
“Universitatea nu te face om de afaceri”
In Iasi, noul proiect ARACIS vizeaza, pentru moment, doar Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) si Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI). Rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, a precizat ca la sfirsitul lunii februarie si inceputul lunii martie, vor avea loc intilniri intre reprezentantii ARACIS din zona si profesori de la Universitate, care-i vor asista in realizarea studiilor la Facultatea de Drept si de la Departamentul de Stiinte ale Comunicarii al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice (FFSP). “Deocamdata nu a venit nimeni la noi la universitate sa spuna ca diploma pe care am emis-o nu e buna, sau ca ceea ce a invatat nu e bun. Universitatea nu te face om de afaceri, nu te face deodata cercetator; iti da un mod de a gindi, apoi vezi singur ce este de facut. In general, studentii sint multumiti”, a spus rectorul Isan.
“Pilde” pentru profesori
La Universtitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi, studiul va fi efectuat la Facultatea de Automatica si Calculatoare, specializarea Tehnologia Informatiei si la Facultatea de Mecanica, specializarea Inginerie Mecanica. “Nu este un studiu exhaustiv. Proiectul urmareste realizarea unor “pilde” care sa se poata aplica ulterior la toate domeniile. Este de fapt o adaptare la modelul european, pentru ca nu mai e acelasi lucru ca acum 15 ani. Trebuie sa intram intr-un flux cu cei din acest spatiu. Va exista o lista de competente pentru fiecare profesie, iar aceasta lista trebuie sa corespunda cu ce ofera disciplinele de studiu”, a explicat prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, presedintele UTI.
***
Proiectul ARACIS va mobiliza aproximativ 50 de cadre didactice universitare si 15 cercetatori specializati in anchete sociologice. Incepind cu anul universitar 2009-2010, in facultati ar urma sa fie implementate noile programe de studiu revizuite, in cazul in care acestea vor fi agreate de conducerea universitatilor. Costul total al proiectului finantat de Uniunea Europeana in cadrul schemei de finantare PHARE 2006 este de 450.000 de euro.
Se cere si parerea studentilor
Proiectul ARACIS presupune in primul rind evaluarea calitatii in aceste patru domenii alese si cunoasterea cerintelor pietei muncii care angajeaza absolventi din aceste domenii. Astfel, cercetarea se va face in doua directii: va presupune o evaluare a programelor de studii (bazata pe continut, calitate si rezultate) si se vor desfasura, de asemenea, anchete de opinie printre studenti, angajatori, asociatii profesionale si firme de recrutare. In urma analizarii rezultatelor, se vor elabora noi standarde de calitate a continutului programelor de studii, care sa arate eficacitatea pregatirii universitare in raport cu cerintele de pe piata muncii si programe-cadru de formare in cele patru domenii de studii, urmarindu-se implementarea asistata a acestor noi instrumente. “De aici vor rezulta recomandari de ajustare a planurilor de invatamint acolo unde este cazul. Fiind vorba de mediul universitar, nu putem obliga pe nimeni sa isi schimbe planul de invatamint. Insa datoria noastra este sa publicam aceste standarde de continut, recomandarile de ajustare si reactia centrelor universitare”, a declarat profesorul Mihai Korka.
Andreea AXINTE
Ioan STOLERU
Lina VDOVII
Adaugă un comentariu