Pact national de trecut puntea educatiei
Academia de gardă 11 martie 2008 Niciun comentariu la Pact national de trecut puntea educatiei 1Reprezentantii partidelor politice si presedintele Traian Basescu au semnat joi, 6 martie, un Pact pentru Educatie, in Salonul Alb al Senatului, iar locul mai putin “politic” a fost ales de reprezentantii PSD. O problema semnalata de presedintele PSD, Mircea Geoana, ar fi aceea ca Pactul initiat de presedinte ar reprezenta viziunea dreptei romanesti fata de problemele de educatie. Membrii PRM au hotarit sa vina la ultimul act, participind in cele din urma la semnarea documentului. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a afirmat ca liberalii sint pentru semnarea documentului, aratind ca pachetul de legi elaborat de minister ar ingloba principiile Pactului.
Documentul a fost elaborat pe baza diagnosticului si a solutiilor propuse de Comisia prezidentiala de analiza si elaborare a politicilor din domeniul educatiei si cercetarii in Raportul “Romania educatiei, Romania cercetarii”, prezentat pe data de 12 iulie 2007. Pactul prevede alocarea a 6% din PIB pentru educatie in perioada 2008 – 2013. Totodata, alocarea de fonduri pentru institutiile de invatamint universitar se va face conform principiului “finantarii multianuale pe cicluri de studii si bazat pe proiecte” în învatamintul universitar. De asemenea, documentul presupune, tocmai prin schimbarea modului de finantare, o ierarhizare a universitatilor astfel: universitati centrate pe studii de licenta, universitati care vor organiza studii de licenta si masterat si universitati centrate pe studii doctorale si cercetare. Pactul national pentru educatie a fost semnat de presedintele Traian Basescu, liderul PSD, Mircea Geoana, Marko Bela, liderul UDMR, Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, Daniela Popa, liderul PC, Emil Boc, liderul PD-L, Varujan Pambuccian, liderul deputatilor minoritatilor si Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei.
Sindicatele nu mai vor “promisiuni”
Presedintele Basescu a afirmat ca pactul este un succes al tuturor partidelor parlamentare. “Pactul pentru educatie este un angajament al clasei politice fata de societatea romaneasca”, a spus seful statului, aratind ca documentul va garanta modernizarea invatamintului si cercetarii, indiferent de cine va fi la putere.
Cu toate acestea, Federatia Sindicatelor din Invatamint “Spiru Haret” considera Pactul un gest demagogic al clasei politice românesti, care creeaza doar iluzia unui consens national al politicii românesti privind reforma educatiei si viitorul acesteia. “Federatia Sindicatelor din Ãnvatamint (FSI) «Spiru Haret» îsi exprima profunda dezamagire si indignare fata de atitudinea pe care, sistematic si consecvent, clasa politica româneasca o afiseaza în raport cu tema si realitatea învatamintului românesc. Asa-numitul «Pact national pentru educatie», semnat pe data de 5 martie, la sediul Senatului, de catre liderii partidelor politice parlamentare, este un gest care creeaza doar iluzia unui consens national al politicii românesti în jurul reformei educatiei si al viitorului acesteia, falsa imagine a responsabilizarii peste noapte a clasei noastre politice”, se arata într-un comunicat al federatiei.
Conducerea FSI “Spiru Haret” sustine ca în forma actuala, acest pact nu este decit “o promisiune vaga”, o posibilitate mai mult teoretica de solidarizare a fortelor politice în jurul educatiei si de realizare a unei strategii nationale.
Dan CONDREA
Adaugă un comentariu