Uninominal, dar sa fie loc pentru toata lumea
Informare 13 martie 2008 Niciun comentariu la Uninominal, dar sa fie loc pentru toata lumea 1Parlamentul n-a vrut. Poporul si-a spus parerea: "Nu, domâle! Nu e bun votul uninominal!" Asta se spunea la referendumul din primavara trecuta. Acum Parlamentul a spus DA. La alegerile parlamentare din toamna asta este posibil sa nu mai votam pe liste. "Votul uninominal a trecut de Parlament â PSD e marele cistigator, iar PRM si PC vor sa conteste legea la Curtea Constitutionala", titra Hotnews, martea trecuta, 4 martie.
Proiectul de lege privind votul uninominal a fost adoptat de 231 de deputati, Camera Deputatilor fiind unul dintre factorii decizionali in adoptarea acestei legi. "Premiera post-decembrista. Sistemul electoral romanesc va fi schimbat radical prin introducerea votului uninominal in modalitatea de alegere atit a parlamentarilor, cit si a presedintilor de Consilii Judetene" ("Evenimentul Zilei", 4 martie). Chiar daca proiectul de lege nu apartine social-democratilor, acestia au inclinat favorabil balanta, cistigind mai ales in ceea ce priveste amendamentul alegerii uninominale a presedintilor de Consilii Judetene. Acest fapt ar putea suspenda aplicarea votului uninominal la alegerile parlamentare din toamna acestui an.
Intrucit socotelile pentru Consiliile Judetene au fost in mare parte deja facute, prevederea propusa de social-democrati a fost contestata de PNL, UDMR, PC si PRM, acestia amenintind chiar cu atacarea acesteia la Curtea Constitutionala. "Introducerea votului uninominal pentru presedintii de Consilii Judetene poate fi atacata la Curte pe motiv de constitutionalitate. Presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu (PNL, a declarat ca introducerea acestui amendament «nu-si are locul in legea care prevedea alegerea membrilor Camerei Deputatilor si Senatului, ci intr-o lege care prevede modalitatea de alegere a alesilor locali»)". (Hotnews, 4 martie).
Pe de alta parte, legea a fost contestata, nu numai de catre unii parlamentari ci si de unii politologi. "Trebuie sa ne gindim ca un cetatean poate vota un candidat dintr-un partid care nu trece pragul electoral, iar acel candidat nu va lua mandatul. Acesta se va redistribui catre un candidat al unui partid care nu a trecut pragul", explica in "Adevarul" de miercuri, 5 martie, profesorul Alexandru Radu.
Conform noii legi adoptate, mandatul de parlamentar se obtine cu 50% plus unu din voturile exprimate intr-o circumscriptie electorala uninominala, urmind ca locurile de senatori si deputati ramase libere sa fie distribuite, intr-o a doua etapa, candidatilor de pe urmatorul loc. Deci, aceeasi Marie cu alta palarie.
Oana Elena BALAN
Adaugă un comentariu