Muzica electro, in ritm de pixeli
Șoc-șoc-groază! 31 ianuarie 2009 Niciun comentariu la Muzica electro, in ritm de pixeli 2Sint trei prieteni, Radu, Stefan si Florin. Isi spun Kraut Krunk Kollectiv si, impreuna cu Dan Basu, s-au adunat sa puna muzica pentru altii. Asa s-ar putea rezuma petrecerea de simbata seara, inceputa la ora 20 si intinsa pina tirziu in noapte, in cafeneaua Acaju. Cu titlul “Experimental forms and frames of ambient music”, a fost partea a doua a unui proiect cu priza la fanii sound-ului electronic.
Intr-o atmosfera intima, de chef linistit, cei trei au mixat live, sunetele lor fiind insotite vizual de proiectiile lui Dan Basu.
Satui de oamenii care “se opresc la suprafata”, cum spune Radu, baietii de la Kraut Krunk Kollectiv s-au asezat la laptopurile insirate pe masutele joase ale cafenelei, si cu o mina cind pe mouse, cind pe butoanele mixerului, au tinut celor prezenti o lectie de muzica. Alaturi de ei, jocul lui Dan cu pixelii a completat sinestezia, sincronizind ritmul imaginilor cu cel al sunetelor.
Sound cosmic si o bere
Chiar daca muzica a rasunat in ambele incaperi ale localului, cei care au vrut sa vada si imaginile proiectate pe peretele din spatele baietilor s-au ingramadit intr-o singura camera. Pernele, bancutele, scaunele-balansoar si, in ultima instanta, podeaua au fost suficiente pentru toti cei care s-au adunat.
Afisul anunta poetic “combine a love for the forgotten treasures of old with the unfolding mysteries of the new” (n.r. – imbina dragostea pentru uitatele comori ale vechiului cu misterele dezvaluite ale noului). Numele ales de ei anunta si stilul pe care il abordeaza. Provine de la “krautrock”, respectiv de la “crunk”, genuri ale muzicii experimentale, imbinind psihedelicul, rock-ul progressive si muzica clasica.
Daca la inceput pentru un novice in ale muzicii electronice nu era evidenta prezenta elementelor vechi, acestea s-au aratat pe parcurs in acordurile unui violoncel, in secventele de jazz sau in influentele din reggaeton-ul anilor ’90.
A fost o petrecere la care oamenii nu au dansat, doar au dat discret din cap sau miini, asezati pe unde au apucat, in timp ce savurau un ceai, o bere sau un cocktail, pe fundalul unei discutii intre cunoscuti. Muzica ambientala, penumbra si dichisul artistic al localului au intregit atmosfera relaxata, numai buna de socializat. Nici “publicul” nu a fost mai prejos in privinta dichisului. Esarfe colorate, rochite folk si ochelari cu rame groase, toate s-au incadrat in specificul Acaju.
Printre melodiile mai putin cunoscute s-au strecurat acorduri braziliene, sud-africane, Silent Strike sau UB40, dominind instrumentalul. Putinele versuri care s-au auzit au completat soundul cosmic al muzicii. “Asia, Africa, America, Australia” rasuna o voce soptita cu accent rusesc, in vreme ce o alta ingina bariton un “Champs Ãlysées”.
Hipnoza pentru ascultatori
Aproape de ora zece, incaperea cu proiectiile era plina pina la refuz. Grupurile initiale de prieteni si-au pierdut conturul, prilej de noi cunostinte si schimburi de idei. Unii au trecut la facut fotografii, ceilalti isi vedeau de discutii si doar citiva erau complet hipnotizati de imaginile psihedelice in continua miscare ale lui Dan. Baietii de la Kraut Krunk Kollectiv, absorbiti de sunete, mixau fara urme de oboseala, agitindu-si cite o mina dupa muzica si discutind intre ei.
Partea vizuala s-a sincronizat perfect cu ritmul si sunetele baietilor. Imaginile au imbinat organicul si urbanul cu digitalul, pe alocuri cu motive “op art” (n.r. – optical art). O insecta, un ochi, o autostrada cu masini sau cablurile tramvaiului au devenit elemente intr-un film care amintea de caleidoscopul din copilarie. Spirale de buline, geometrii complicate si culori ametitoare s-au amestecat pentru a da viata muzicii.
O descriere a liniilor, formelor si punctelor care alergau pe ecran nu si-ar avea rostul. Coerenta lor era data de imbinarea cu muzica, savoarea venind din mixajul live.
Aceleasi armonii poate nu si-ar avea locul ascultate acasa, fiind potrivite mai degraba intr-un cadru intim ca Acaju, unde se transforma usor intr-un ambient. Chiar daca manifestarile lor cu iz de capitala vor avea loc numai o data pe luna, Kraut Krunk Kollectiv sint o mina de oameni care ar putea convinge ca Iasul mai traieste.
Delia TOMEI
Adaugă un comentariu