Mesaje prin încheietură
Primul răcnet 21 octombrie 2013 Niciun comentariu la Mesaje prin încheietură 6Pașii pe care îi face tehnologia în domeniul comunicațiilor par să urmeze tendințele anticipate de diferite pelicule, în special cele din genul SF sau acțiune, în care am văzut tot felul de aparate și gadget-uri care depășeau bariera viselor. Un exemplu este modul în care titularul James Bond primea sarcinile de la sediul central, sau împărtășea informații cu acesta. Nu cu un telefon, sau o cască introdusă în ureche, ci prin intermediul ceasului de mînă, care nu arăta doar ora, ce îi oferea agentului 007 avantaje asupra oricărui despot pe care-l înfrunta.
La sfîrșitul lunii octombrie, inspirați parcă de această serie nostalgică de gadget-uri de spionaj, firma Samsung a lansat un aparat ce funcționează în joncțiune cu smartphone-urile și tabletele companiei. Samsung Galaxy Gear Smartwach nu este primul din categoria sa din acest an, cu apariții precum italianul Watch smartwatch nou Pebble E-Paper Watch. Gruparea sud-coreană a atras însă atenția cu un spot publicitar în care dispozitivele SF pot deveni o realitate, prin intermediul unor personaje precum Inspector Gadget sau agentul britanic ce vorbește într-un ceas de mînă.
În orice caz, Galaxy Gear este un dispozitiv interesant pe planșă, dar de cînd a apărut pe piață, nu a jucat și alte cărți pe care să le fi jucat deja restul surorilor sale de la alte companii. Ecranul cu rezoluția de 320 pe 320 pixeli îi conferă dimensiuni potrivite pentru a fi un ceas de mînă, și nu un telefon lipit de încheietură. Plus că imaginea este suficient de clară pentru ca utilizatorul să poate înțelege un mesaj primit de la distanță agreabilă.
Aparatul este mai mult un instrument ce face mai ușoară folosirea unui smartphone sau a unei tablete, la care Galaxy Gear se conectează prin Bluetooth.
Suferă, în rest, de aceleași probleme care au fost descoperite și la alte astfel de dispozitive. Bateria ține doar cîteva ore, în funcție de cîte ori este folosit, iar procesorul nu poate suporta aplicații mai mari decît un ceas analog și una pentru texte. De aici decurg și neajunsurile aparatului. Sistemul de recunoaștere a vocii nu este suficient de sensibil pentru a identifica timbrul vocal de la o anumită distanță, ceea ce-l face inutil în spații publice. Și nici nu are o conexiune la căști cu microfon, deci conversațiile se pot face doar stînd cu încheietura la gură.
Un astfel de dispozitiv este, să fim sinceri, o jucărie drăguță, dar cam scumpă la cei 299$ cît costă, și avînd în vedere componentele sale nu are niciun motiv să aibă un preț atît de ridicat.
Adaugă un comentariu