Absolventii fara diplome se intorc in amfiteatre

Academia de gardă Niciun comentariu la Absolventii fara diplome se intorc in amfiteatre 1

152 de absolventi din promotia 2008 de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) nu isi pot primi diplomele de licenta pentru ca nu au optat in ultimul an de studii pentru o specializare secundara. Acestia trebuie sa se reinscrie in anul al III-lea si sa urmeze cursurile pentru cea de-a doua specializare. Actuala situatie a fost cauzata de faptul ca, de-a lungul a trei ani, s-au dat patru hotariri de Guvern. In 2005, anul inmatricularii absolventilor afectati, in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovatiei cea de-a doua specializare nu figura drept una obligatorie. Specializarile duble trebuia sa devina specializari simple sau sa fie lichidate.  In august 2008 insa legea s-a modificat iar specializarea a doua a devenit obligatorie.

“Ministrii s-au schimbat, hotaririle la fel”

Solutia propusa de conducerea Facultatii de Litere este ca studentii sa se inscrie la studii si sa recupereze materia din cadrul specializarii secundare. Costurile de scolarizare vor fi suportate de institutia de invatamint superior, iar examenele vor fi sustinute in cele doua sesiuni de la sfirsitul anului universitar, in lunile iulie si septembrie 2009. “Am luat hotarirea de a-i rechema pe studenti in regim de fara frecventa. In vara acestui an vor fi doua sesiuni: una in iulie  si una in septembrie. Eventual, se vor tine cursuri simbata si duminica. Apoi, acestia vor primi o diploma care sa le permita sa predea elevilor de pina in clasa a VIII-a materia respectiva. Astept ca toti acesti fosti studenti sa inteleaga aceasta situatie. Noi sintem prinsi la mijloc. Ministrii s-au tot schimbat, hotaririle la fel. Noi am gasit aceasta formula si speram sa o punem in practica”, a declarat prof. univ. dr. Stefan Avadanei, decan al Facultatii de Litere.

Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, le-a promis studentilor ca isi vor primi diplomele de licenta fara a fi nevoiti sa urmeze un alt modul universitar. In acest sens, la “Cuza” ar fi trebuit sa ajunga un document care sa ateste cele declarate. Conform conducerii Facultatii de Litere insa, actul nu a ajuns la institutia ieseana. “Eu sper din tot sufletul, mai tare decit toti studentii, ca acest document sa apara, dar, asa cum noi am primit nomenclatorul cu modificarile legate de specializarea secundara la sase luni de la emiterea acestuia, i-am sfatuit pe studenti sa se pregateasca pentru recuperarea materiei din cadrul specializarii”, a mai adaugat Stefan Avadanei.

Studentii isi pregatesc propriul memoriu

In acelasi timp, reprezentantii studentilor in Consiliul Facultatii de Litere au venit cu o alta propunere. La o intilnire avuta ieri, 1 martie, cu cei din conducerea facultatii, acestia au intocmit un memoriu adresat Ministerului la care vor anexa si semnaturile absolventilor implicati. “Sint si absolventi care sint de acord sa dea acele examene pentru a avea dubla specializare. In memoriu cerem ca ministrul sa rezolve situatia si sa se poata elibera diplome, indiferent ca este vorba de simpla sau dubla specializare”, a declarat Constantin Chifan, reprezentantul studentilor in Senatul UAIC Iasi.

Studentii care nu au semnat memoriul intocmit de colegii lor din Consiliul Facultatii sustin ca solutia propusa de conducerea facultatii este mai potrivita. “Eu sint de acord cu solutiile propuse de conducerea facultatii. Oricum ei cunosc problema cel mai bine. De asta am si refuzat sa semnez memoriul”, a declarat unul dintre absolventi.

Pentru a-si primi diplomele de licenta de la Minister, cei 152 de absolventi mai au nevoie de 60 de credite. 20 dintre acestea studentii le vor primi pentru unele discipline urmate in cursul anului de specializare complementara. Insa pentru celelalte 40 de credite necesare, acestia trebuie sa accepte propunerea conducerii Facultatii de Litere si sa urmeze cursuri care se refera strict la specializarea secundara, care implica disciplinele celei de-a doua limbi straine nestudiate.

Deocamdata, studentii nu au optat pentru o specializare secundara, intrucit ei asteapta documentul promis de ministrul Ecaterina Andronescu.

Andreea RAILEANU

Lina VDOVII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top