Liviu Antonesei: Banda desenată este un gen pentru toate vîrstele
Festivalul Internațional al Educației 25 iunie 2013 Niciun comentariu la Liviu Antonesei: Banda desenată este un gen pentru toate vîrstele 19Interviu cu scriitorul Liviu Antonesei, președinte al Festivalului de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți de la FIE.
Cum arată Iașul ca organizator unui festival al educației?
Ce se întîmplă în Piața Unirii și în alte locuri publice din Iași în aceste zile este o nebunie, adică tot orașul este în sărbătoare. În sărbă toare și nu una de proastă calitate, iar asta mi se pare mai important decît orice. Că altfel, poți să faci bîlci în tot orașul. Dar nu e bîlci! Totul e de calitate! Lansările de cărți, dezbaterile, conferințele. Avem totuși un laureat al premiului Nobel care a conferențiat la Iași, nu?â
De ce ați vrut să aduceți Zilele Benzilor Desenate?
În sfîrșit, în România, cu 20-30 de ani întîrziere față de alte țări, în ce pem să acordăm interes față de banda desenată, ceea ce nu poate decît să mă bucure. Încă de mic copil eram pasionat. Chiar încercam să desenez, numai că nu aveam talent. Lansări de carte, spectacole pentru copii, invitați cu renume, toate au avut loc în Zilele Benzilor Desenate pentru ca acestea să poată fi redescoperite, după căderea de care au avut parte, după comunism.
Există preconcepția că benzile desenate ar fi menite doar copiilor.
Nu, în nici un caz. Există un întreg gen pentru adulți, care nu se referă la sexualitate, ci sînt teme mai grave, mai pe înțelesul lor. Banda desenată este un gen pentru toate vîrstele. Chiar și literatura pentru copii, e doar pentru cei mici? Creangă e numai pentru copii? Cei mici pot fi întorși înspre benzile desenate, dar important este să le oferim o producție de calitate căci, în momentul de față, în România, producția de bandă desenată aproape nu există. Ca să citească trebuie mai întîi să aibă.
Credeți că un astfel de festival al educației poate deveni o tradiție?
Sper să se permanentizeze acest festival. Noi la Iași avem inițiative de multe ori și se întîmplă să facem o dată un lucru cu mare succes și apoi să uităm. Îmi vine în minte Festivalul Internațional de Teatru Evreiesc, care se făcea pentru că primul teatru evreiesc din lume a fost la Iași. Au cîteva ediții, după care am uitat de el. Sper să nu se întîmple la fel cu acest festival.
Adaugă un comentariu