Pionul care schimbă jocul
Fă un stop cadru 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la Pionul care schimbă jocul 13Titlu: „Paranoia” | Regizor: Robert Luketic | An: 2013 | Actori: Gary Oldman, Harrison Ford | Gen: Dramă, Thriller
Apreciat ca fiind „Un maestru al thriller-ului modern”, John Finder și-a ascuțit armele scriitorului perfect și a construit un roman care aproape că a prezis viitorul tehnologiei încă din anul 2005. Pus pe peliculă de regizorul Robert Luketic, romanul este o poveste cu elemente psihologice care urmăresc îndeaproape personajele, tineri dornici de afirmare indiferent de barierele pe care trebuie să le treacă pentru a ajunge în zona companiilor multinaționale ce dezvoltă tehnologii de înaltă performanță. Povestea devine de fapt un thriller construit ca un joc cu miză, unde clasicul „de-a șoarecele și pisica” este pe viață și pe moarte.
Astfel, Adam Cassidy (Liam Hemsworth) este eroul în jurul căruia minutele se scurg în timp ce el este prins în mijlocul unui complot presărat cu amenințări și acte de spionaj. Din dorința de a se afirma și de a-și susține financiar tatăl bolnav, acesta intră în jocul a doi oameni puternici și bogați din industria tehnologică, interpretați de Harrison Ford și Gary Oldman.
Totul se întoarce cu susul în jos atunci cînd Adam află că nu este singurul spion și că este și el la rîndul său urmărit.
După ce întreaga sa echipă este concediată de șeful său, Adam petrece o noapte în oraș cu creditul companiei, avînd doar două variante prin care să își poată răscumpăra greșeala. Ori intră în pușcărie, ori intră în competiția celor doi magnați. Deși alege varianta de a se alătura competiției și de a scăpa de închisoare.
Acesta nu realizează însă că fiecare pas pe care îl face îl conduce de fapt tot mai aproape și mai mult de pedeapsă. Intrat în lumea celor bogați fără prea mult efort, Adam cade în plasa întinsă de șeful companiei care îi cere să spioneze și să afle toate secretele industriale ale firmei concurente. Totul se întoarce cu susul în jos abia atunci cînd află că nu este singurul spion și că este și el spionat la rîndul său, iar faptele care se petrec dincolo de lege și pe care el le știe, nu îi vor da ocazia să scape viu de acolo.
Deși acțiunea atrage prin rapiditatea actelor de gîndire a tînărului constrîns, filmul riscă de la început să fie puțin credibil. Partea bună este că însăși denumirea filmului „Paranoia” îți induce starea de anxietate și frică de care este înconjurat personajul principal în încercarea de a-și menține mintea trează.
Situația este însă salvată de suspansul pericolului de care este înconjurat tînărul și de necunoscutul ascuns de tehnologiile moderne, care se pot întoarce oricînd împotriva ta.
Mădălina OLARIU
Adaugă un comentariu