O operație de neuitat
Opinia de la centru 19 ianuarie 2014 Niciun comentariu la O operație de neuitat 12A pocnit o zi întreagă, ca la picătura chinezească. Devenise amuzant, pînă să nu mai fie. Cu el am cutreierat kilometri de parc frumos, zeci de kilometri de străzi vechi, bucureștene, cu istorie și multe, multe prunduri. L-am agățat în copaci și l-am lăsat să se bălăngăne după-amiezi întregi, în miros de fructe coapte și de cîmpii verzi. Și nu l-aș face personaj de peisaje cîmpenești, puțin prea idilice, dacă n-ar avea meniscul rupt. Genunchiul meu suferă. Ca și mine, n-a știut să țipe la timp și eu l-am tîrît și mai abitir după mine cînd începuse să scîncească.
Ca să-i scot aschia ruptă, mă costa pe mine 1500 de lei și pe statul român 3000. La privat. Dacă mergeam la stat mă costa la fel, dar nu pe hartie. Fără pic de pudoare, l-au luat la pipăit cel puțin trei doctori și la radiat un aparat RMN. Cu zîmbetul pe buze, toți mi-au șoptit că trebuie să facem o operație mai devreme sau mai tîrziu. Și am zis curajoasă că acum e momentul, la fel cum la vaccinurile de la școală mă duceam prima să fiu înțepată.
Am scris și am filmat zeci de materiale despre spitalele românești: murdare, cu șpagă și medici dezinteresați, cu oameni suferinzi și cu operații greșite. Și chiar dacă toți operații din lume ar rîde în hohote în nasul operației mele caricaturale, cu două incizii de un centimetru și o zi de spitalizare, tot mă căiesc de tot ce-am zis de un sistem cu atîtea probleme… Un sistem pentru care să storci un coș devine o operație estetică de finețe. Mi-au mai venit în minte vorbele lui Vasile Astărăstoae care într-un interviu spunea că transplantul este „o formă de canibalism”. Să bagi un obiect ascuțit în corpul unui om, chiar cu scopul binelui, ce-o fi? Am scris în capul meu al treilea volum din Pavilionul canceroșilor și am memorat, ca în incursiunea lui Bogza la Mizil, cum mă voi duce mîine cu bocceluța la internare. Dacă i-aș fi zis băgăjelului „geantă înflorată de voiaj”, aș fi tăiat din prozaicul povestirii. Ce metafore ar fi însă potrivite să explice cum spitalele românești ridică părul pe spate și nedelicatei crescute pe malurile Ozanei.
Cînd o să citiți materialul ăsta, eu voi fi pe masa de operație, puțin cam lipsită de curaj, dar cu mult spirit cît să fac glumițe cu medicii. Am cîteva pregătite. De pildă, cînd o să se termine operația – voi fi anesteziată local – îl voi întreba pe doctor „cînd pot merge să alerg în parc?” O să fie de neuitat.
Andreea ARCHIP, reporter TVR
Adaugă un comentariu