Căpșuna cu coregrafii de stradă

Povești fără timbru Niciun comentariu la Căpșuna cu coregrafii de stradă 15

În 2011, cinci băieți s-au adunat în trupa RoQfellaz ale școlii de dans Quasar Dance și s-au avîntat cu capul înainte în diferite com­pe­tiții televizate, dar la emisiunea „Românii au Talent” și-au găsit un public și un juriu care i-au punctat pentru mișcările lor pînă în semi­finală. Printre acești băieți se număra și Andrei Raicu, sau Capshu, după cum era strigat printre co­legi, care acum a renunțat la antrenamente și con­cursuri pentru o altă comisie, cea de licență.

Tînărul este student în ultimul an la Fa­cul­tatea de Litere, pentru care „am luat o pauză de la Quasar tocmai pentru că aveam nevoie de timp să mă ocup și alte lucruri, cum ar fi lu­crarea de diplomă”. Pe sub ochelarii cu ramă groa­să i se conturează cearcăne adînci, dar Cap­shu ține capul și spatele drept, pentru că așa a fost învățat de dans. Orice mișcare trebuie să în­ceapă dintr-o poziție ca de colonel, iar băiatul încă reține cu drag toate regulile învățate la școa­la de dans. De fapt încă mai pare să co­che­teze cu activitatea ce l-a dus pînă în semifinale la „Românii au talent”, cînd a apărut și pentru prima dată pe micul ecran cîntînd live. „Eram la televiziunea națională, tot ce făceam era trans­mis în direct și plus că era și cea mai mare sce­nă pentru noi. Orice greșeală ar fi fost văzut de o țară întreagă, așa că-ți poți da seama de presiunea de pe capul nostru”, îmi povestește cu o oarecare împăcare în glas tînărul.

Filmul din copilărie

La competiție, trupa a concurat cu stilul de dans „street dancing”, unul pe care Capshu și l-a însușit după ce a văzut pelicula „Step Up 2”. De învățat, a fost sprijinit de doi „antrenori” sau mai degrabă mentori din București dar pof­ta pentru mișcări pe ritmuri de hip-hop și reggae i-a pornit de la cîteva imagini pe care a în­cercat să le imite cît de des putea. „Porecla asta, Capshu, de fapt tot pe atunci am primit-o. A­veam părul mai pletos și un amic mi-a zis ceva de genu «Ce cap de căpșună ai» și așa am de­venit Căpșună. Fofo, liderul trupei a scurtat-o și a rămas doar Capshu”, îmi spune Andrei, miș­cîndu-și mîna prin părul tăiat scurt.

De-ndată ce și-a făcut rost de o poreclă și o oarecare bază în street dancing, tînărul s-a în­scris la Quasar Dance unde l-a cunoscut pe u­nul din cei care aveau să-l învețe chiar mai mul­te dans. „Toate stilurile pe care le știu sînt din patura de streetdance, nu știu dacă m-aș putea mula pe, să zicem, populară sau vals. Cei doi mi-au arătat multe, m-au ajutat să evoluez dar așa am rămas blocat și pe o singură pasiune”. Capshu recunoaște că mai are și un alt motiv pentru care a renunțat la Quasar și RoQfellaz, ce este legat și de Iași. Pentru cei ca el, orașul nu oferă prea multe posibilități de a-și face un train din dans, dar mai ales din streetdancing. Oricît de mult s-ar strădui mai departe, nu-și vede viitorul clădit doar pe cîteva mișcări și o participare la o emisiune televizată. Chiar și-așa, „indiferent dacă o să devină doar un hobby, este pasiunea vieții mele pe care o să mă axez dacă cu n-o să meargă cu facultatea”.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top