Aventuri în curtea Marelui Faraon

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Aventuri în curtea Marelui Faraon 11

Titlu: „Egiptul secret”
Autor: Paul Brunton
An: 2014
Editură: Polirom
Gen: Ezoterism, Istorie antică

Paul Brunton a fost un explorator în ade­v­ă­ratul sens al cuvîntului. Călătorind cea mai ma­re parte a vieții sale, britanicul ajunge într-un final să-și abandoneze cariera de jurnalist și își petrece restul timpul alături de yoghini sau mistici, care i-au oferit numeroase surse de inspirație în scrierile sale. O astfel de carte es­te „Egiptul secret”, operă apărută în 1936, a că­rei reeditare din prezent vine cu completări din notițele post-mortem ale autorului, fo­tografii vechi, hărți și diagrame explicite.

Chiar dacă unele afirmații precum că piramidele și Sfinxul ar fi fost construite de către imigranți de pe Atlantis pot părea ciu­da­te și greu de crezut, acestea nu trebuie iz­bi­te de pămînt, ele de fapt reprezentînd o por­tiță spre procesul de gîndire din perioa­da respectivă.

Cartea pare înțesată de spirititualitate și mituri, însă fiecare capitol este bazat doar pe documen­tare.

Paginile din „Egiptul secret” pot părea pe alocuri înțesate de spirititualitate și mituri, însă Brunton are grijă ca fiecare capitol să fie bazat doar pe documentare. De aceea, vom regăsi numeroase interviuri cu personalități, în care britanicul în­cear­că să înțeleagă pe lîn­gă tradiții sau sim­bo­luri și tainele religiei musulmane. Un astfel de interviu regăsim în capitolul șase, un­de autorul dialoghează cu Tahra Bey, cel mai faimos fakir (călugăr musulman) al Egipt­u­lui. De la acesta află că oamenii sînt igno­ran­ți și că de fiecare dată cînd văd ceva ce nu înțeleg, fie caută cea mai ușoară explicație, fie spun că este vorba de un miracol, cînd de fapt nu e deloc așa. Iar aici, Tahra Bey dă exem­plu momentele în care își înfinge ace lungi în falcă sau buze, fără ca mai apoi să-i rămînă semne ori să sîngereze. „Nu-i un truc isteț prin care să mă drogez sau să-mi forțez voința să reziste la durere” ci niște tehnici medicale. Aces­ta explică faptul că mai întîi creează presiune pe anumiți nervi ai corpului, după care intră singur într-o comă cata­lep­sică.

Concluzionînd, volumul lui Paul Brun­ton nu-i o colecție de mituri și povești egiptene, ci povestea unei aventuri, în care autorul ne provoacă cu multe întrebări privind convin­ge­rile, ritualurile și monumentele din Egipt, une­le dintre acestea rămînînd un mister chiar și astăzi.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top