Studenții ieșeni au călcat pe slăbiciunile învățămîntului superior

Academia de gardă, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Studenții ieșeni au călcat pe slăbiciunile învățămîntului superior 33

La dezbatere au participat 12 ligi și asociații studențești de la universitățile de stat ieșene.

Legea Internshipului, propusă de Uniunea Studenților din România (USR), a fost discutată la Iași în ca­drul unei întîlniri la care au par­ti­ci­pat aproximativ 12 ligi și asociații stu­dențești de la toate universitățile de stat din Iași. Dezbaterea „ Intern­ship: Realitate europeană, șansă ro­mânească” a avut loc vinerea tre­cu­tă, 28 martie, la ultimul etaj al Cor­pu­lui R al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Unul dintre aspectele contes­ta­te a fost faptul că, deo­cam­da­tă, în le­ge nu se specifică exact cine ar tre­bui să elibereze certificatul la sfîr­și­tul stagiului. O parte dintre stu­­denți au fost de părere că ar trebui să se încheie un contract între an­ga­jator și student, principalul argu­ment fiind că firma la care stu­den­tul își desfășoară internshipul poate repre­zenta și o carte de vizită. To­tuși, lect. univ. dr. Bogdan Nicolau a a­fir­­mat că și universitatea ar trebui să ai­bă ceva de spus, întrucît există po­si­bilitatea ca studentul să des­fășoa­re un astfel de stagiu pentru un an­ga­jator care nu atestă încredere.

„Cred că în această dispută s-a văzut clar unde este rolul uni­ver­si­tății. Și anume, arbitru între student și companie și este un judecător ca­re trebuie să creeze o listă de com­pe­tențe pe care tu trebuie să le do­bîndești și pe care fiecare companie trebuie să le aibă în vedere în mo­mentul în care îți oferă acel certificat. Pentru ca, la final, fiecare cer­ti­fi­cat să fie aproximativ de aceeași va­loare”, a declarat Alexandru Bân­dar, reprezentant al studenților de la Facultatea de Construcții și In­sta­lații în consiliul Senatului de la U­niversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Cei prezenți au vorbit și despre felul în care studenții care se înscriu într-un program de internship vor fi plătiți, concluzia fiind că „va fi foar­te greu să treacă de Finanțe”,pentru că în lege este trecut ca valoarea sa­lariului primit de un intern să fie minim cu cel brut.

La în­tîl­nire au mai fost prezenți din par­tea UAIC prof. univ. dr. Car­men Cre­țu, prorector pentru activi­tăți stu­den­țești și parteneriate cu me­­diul e­conomic și sectorul privat, lect. univ. dr. Bogdan Neculau, de la De­partamentul pentru Pregă­ti­rea Per­sonalului Didactic și deputatul Cos­tel Alexe.

Aceste întîlniri organizate de USR se desfășoară în 23 de centre universitare din țară în vederea in­for­mării, dar și dezbate­rii Legii In­ternshipului.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top