Mahalaua
Opinia de la centru 30 martie 2014 Niciun comentariu la Mahalaua 12foto: „Mahala în București”, de ion Țuculescu
În mahala miroase a covrigi și „a produse calde și sănătoase”, cum anunță din geam un magazinaș. În ușa lui s-a proptit să se uite înciudat la oamenii de pe stradă proprietarul – semn de ospitalitate. Dacă ai curajul totuși să-i înfrunți privirea și să ceri delicatesa cu gaura mai mare decît fîșia de aluat, ești barosan în mahala.
Aici sînt case maronii și atît de frumoase, care abia își mai păstrează istoria mîzgălită cu graffiti și împopoțonată cu cîte un termopan, așa, ca fiță. Străzile s-au îngustat, se simte de după perdele curiozitatea mahalagiilor, a celor care nu sînt puși pe scandal, așa cum s-ar înțelege, ci doar locuiesc în mahala. Dar nici un copil desculț nu se avîntă pe uliță, deși te-ai aștepta. Din cînd în cînd cîte un telefon deștept se îndreaptă cu fața către o casă cu prispă. Uite și una cu tîmplărie din lemn adus tocmai de la Sinaia! Strada Profesorilor e mică și cîrpită, nici o casă nu seamănă cu alta, de altfel. Să tragem vreo concluzie? N-avem vreme.
Și e liniște. Halal mahala! Păi unde sunt lăutarii care scoteau lumea în stradă și șmecherii la bătut? Pe Gică Petrescu cu păhărelul la mese plimbîndu-se… Istoria are romanța ei. Se îmbracă în haine frumoase de femeie aleasă, cînd ea e doar o gospodină cu gura mare. Istoria a fost ambalată, i s-a pus fundiță, a dat domnitorilor să mănînce jăratec, haiducilor să lucreze în slujba binelui ca niște arhangheli. Cîți am citit în cărți de istorie regulamentare despre violuri, profanări sau sfinți cu un picior în iad?
Într-un tur turistic, la pas, prin București, am aflat și că diavolul din scena Judecății de Apoi de la Patriarhie a fost făcut după chipul și asemănarea lui Nae Ionescu, filosof, figură centrală a vremii. Și asta pentru că patriarhul Miron Costin avea un cui împotriva lui. De sus, de pe dealurile Bucureștiului, se scurgeau către mahalelele unde trecerea unui autovehicul însemna o săptămînă plină ochi cu bîrfă de cea mai bună calitate, politicile publice. Mahalagiii rămîneau în glod pînă la gît, săraci, cu cerșetorii și cu toate cântecele lor amare, îndulcite de vinul bisericilor. Pentru că bisericile țineau în vreme cele mai la modă hanuri, așezate strategic la intrarea în orașe.
Și din înțelepciunea celor din mahala am extras maxime care definesc umorul ce i-a făcut pe români mai tot timpul să treacă de regimuri, alegeri, revoluții. „Bucură-te dacă te-a înșelat soția. Că doar te-a trădat pe tine, n-a trădat patria. Bucură-te că ești om, nu bacilul Koch sau vreun limbric.” Bucură-te!
de Andreea ARCHIP, reporter TVR
Adaugă un comentariu