Mahalaua

Opinia de la centru Niciun comentariu la Mahalaua 12

foto: „Mahala în București”, de ion Țuculescu

În mahala miroase a covrigi și „a produse calde și sănătoase”, cum anun­ță din geam un magazinaș. În ușa lui s-a proptit să se uite înciudat la oamenii de pe stradă proprie­ta­rul – semn de ospitalitate. Dacă ai cu­ra­jul totuși să-i înfrunți privirea și să ceri de­licatesa cu gaura mai mare decît fî­șia de aluat, ești barosan în mahala.

Aici sînt case maronii și atît de fru­moase, care abia își mai păstrează is­toria mîzgălită cu graffiti și îm­po­po­țonată cu cîte un termopan, așa, ca fi­ță. Străzile s-au îngustat, se simte de după perdele curiozitatea mahala­gi­ilor, a celor care nu sînt puși pe scan­dal, așa cum s-ar înțelege, ci doar lo­cuiesc în mahala. Dar nici un copil des­culț nu se avîntă pe uliță, deși te-ai aștepta. Din cînd în cînd cîte un te­le­fon deștept se îndreaptă cu fața că­tre o casă cu prispă. Uite și una cu tîm­plă­rie din lemn adus tocmai de la Si­na­ia! Strada Profesorilor e mică și cîrpită, nici o casă nu seamănă cu alta, de alt­fel. Să tragem vreo concluzie? N-avem vreme.

Și e liniște. Halal mahala! Păi un­de sunt lăutarii care scoteau lumea în stradă și șmecherii la bătut? Pe Gică Petrescu cu păhărelul la mese plim­bîn­du-se… Istoria are romanța ei. Se îmbracă în haine frumoase de fe­me­ie aleasă, cînd ea e doar o gos­po­di­nă cu gura mare. Istoria a fost am­ba­la­tă, i s-a pus fundiță, a dat domnitorilor să mănînce jăratec, haiducilor să lu­cre­ze în slujba binelui ca niște ar­han­gheli. Cîți am citit în cărți de istorie re­gulamentare despre violuri, pro­fa­nări sau sfinți cu un picior în iad?

Într-un tur turistic, la pas, prin Bu­curești, am aflat și că diavolul din sce­na Judecății de Apoi de la Patriarhie a fost făcut după chipul și ase­mă­na­rea lui Nae Ionescu, filosof, figură cen­tra­lă a vremii. Și asta pentru că patriarhul Miron Costin avea un cui îm­po­triva lui. De sus, de pe dealurile Bu­cureștiului, se scurgeau către ma­ha­lelele unde trecerea unui auto­ve­hi­cul însemna o săptămînă plină ochi cu bîrfă de cea mai bună calitate, po­li­ti­cile publice. Mahalagiii rămîneau în glod pînă la gît, săraci, cu cerșetorii și cu toate cântecele lor amare, îndulci­te de vinul bisericilor. Pentru că bi­se­ricile țineau în vreme cele mai la mo­dă hanuri, așezate strategic la in­tra­rea în orașe.

Și din înțelepciunea celor din ma­hala am extras maxime care de­fi­nesc umorul ce i-a făcut pe români mai tot timpul să treacă de regimuri, ale­geri, revoluții. „Bucură-te dacă te-a în­șe­lat soția. Că doar te-a trădat pe tine, n-a trădat patria. Bucură-te că ești om, nu bacilul Koch sau vreun limbric.” Bu­cură-te!

de Andreea ARCHIP, reporter TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top