Universitatea Tehnica nu mai scapa de santier

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Universitatea Tehnica nu mai scapa de santier 13

Facultatile Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” au mostenit mai multe constructii incepute dupa revolutia din ’89 si ramase nefinalizate. Conducerea Politehnicii spune ca au fost trecute in conservare si se va face reproiecatarea lor, dar inca nu stie cind se vor relua lucrarile si de unde vor veni banii. Chiar daca facultatile si-au facut planuri pentru urmatorii ani si au in vizor si aceste proiecte, se pare ca singura lor speranta este de la Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului. Din pacate, daca nu se va interveni in urmatoarea perioada, o parte dintre ele nu vor mai putea fi reabilitate. Pentru ca nu sint protejate aceste locuri au devenit adaposturi pentru oamenii strazii.

La inceputul anilor ’90, la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) s-au deschis mai multe santiere in care urmau sa se contruiasca noi cladiri ale facultatilor de pe Splai Bahlui. In acestea trebuia sa se faca amfiteatre, laboratoare, sa se dezvolte activitatea facultatilor respective. Dupa ce au fost incepute lucrarile, majoritatea au fost abandonate din cauza lipsei de fonduri. “Se credea atunci ca tara va avea un avint economic si s-au inceput aceste lucrari, dar din pacate nu a fost asa. In comparatie cu acea perioada acum chiar exista o crestere economica, chiar vizibila”, declara prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al UTI.

Un majorat in neclintire

Tot din cauza lipsei de bani, Universitatea Tehnica a aminat timp de 18 ani orice proiect legat de finalizarea acestor corpuri de cladire. Cu toate ca majoritatea facultatilor si-au trecut in planul pentru urmatorii ani sa rezolve aceasta problema prin obtinerea unor fonduri de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MEdCT), inca nu se stie cu exactitate ce se va intimpla in continuare si cind vor veni acesti bani. Cu o astfel de probleme se confrunta Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM), Facultatea de Constructii si Facultatea de Mecanica. “Inca nu stim exact cind vom primi bani, pina atunci constructia ramine in conservare si devine activa in momentul in care vor veni fonduri”, declara conf. univ. dr. ing. Iulian Ionita decanul Facultatii de Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM).

Spatiile de invatamint ale SIM au o suprafata de peste 2000 de metri patrati, mai mult de jumatate reprezinta sediul, iar restul este ocupat de doua corpuri, Turnarea Materialelor si Tratamente Termice. Intr-un raport al facultatii se precizeaza ca spatiul alocat pentru ficare student este oricum mai mic decit cel prevazut in norme. Conducerea facultatii spera ca reluarea lucrarilor la vechea constructie va insemna extinderea cu peste trei mii de metri patrati si s-ar putea rezolva aceasta problema. Pentru continuarea investitiei la sediul institutiei ar fi nevoie de o suma intre 3 si 5 milioane de euro. Odata cu finalizarea constructiei, facultatea ar ajunge la standarde europene, studentii ar putea beneficia de un imobil cu patru etaje, cu laboratoare, amfiteatre, birouri, baze de practica, secretariat, decanat.

Strategiile exista

Cu toate ca aceste lucruri se regasesc in planurile de strategie pentru urmatorii ani, santierele stau in neclintire de ani buni. De fapt, sediul facultatii se continua cu ruine, iar pe cladirea care ar fi trebuit sa fie spatiu de cercetare au inceput sa creasca buruienile. Constructia s-a oprit la demisol dupa care a intrat in conservare.

Pe zi ce trece, rezistenta lor devine din ce mai incerta. Sinele macarelei au inceput sa intre in pamint. Practic, ceea ce trebuia sa fie o continuarea a sediului SIM, a devenit un loc plin de PET-uri, sticle sparte, gunoaie. Aceste lucruri se intimpla si pentru ca nu au fost protejate, nu exista nici un fel de gard care sa delimiteze aceasta zona. Nici macar accesul nu a fost inchis, accesul fiind posibil pentru oricine. Ramasitele unor focuri, un fotoliu si o plapuma rufoasa arata ca aici isi fac loc noaptea si oamenii strazii.

Pe linga faptul ca inca nu se stie cind se vor face investitii, o parte din aceasta constructie se afla de o perioada de timp intr-un proces de retrocedare, iar situatia ei este incerta. “Este o situatia deosebita pentru ca trebuie sa vedem cum se rezolva cu retrocedarea si dupa aceea vom face reproiectarea”, a declarat ec. Petru Condrea, directorul Directiei General Administrativ (DGA). Conducerea SIM astepta in continuare finantarea de la Ministerul Educatiei. Deocamdata s-au alocat fonduri pentru santierul din fata facultatii, o cladire cu patru nivele la care se lucreaza si, dupa cum spun cei din conducerea facultatii, se va finaliza anul viitor. Aceasta constructie va rezolva o parte din problema spatiilor facultatii.

La mina Ministerului

Facultatea de Constructii se confrunta cu o situatie asemanatoare. Lucrarile sint intr-un stadiu mai avansat decit la SIM, deja s-au construit mai multe nivele ale cladirii, iar investitiile nu sint la fel de mari. Lipsa banilor intirzie si in acest caz finalizarea proiectului. Nu s-a interesat nimeni de soarta ei din acelasi considerent, lipsa de fonduri. Cu toate acestea, conducerea UTI, chiar daca nu stie cind va reusi sa obtina fondurile necesare pentru a finaliza aceste lucrari, deja si-au facut planuri pentru aceste cladiri. “In aceste imobile nu vor fi doar spatii didactice, vor fi si centre de dezvoltare stiintifica si tehnologica si se vor face parteneriate economice care vor veni sa dezvolte proiecte de cercetare. Investitiile acestea se fac pe termen lung iar beneficiile le vom vedea in urmatorii ani si nu va fi strict didactica”, a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvint al Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iasi. In ceea ce priveste investitiile, tot anul viitor se spera ca se vor finaliza lucrarile la o cladire in care isi va desfasura activitatea Catedra de Organe de Masini si Mecatronica. Muncitorii au trecut deja la montat schelele prin exterior si se incep finisajele.

Prof. univ. dr. ing. Cezar Oprisan, decanul Facultatii de Mecanica crede ca se vor finaliza lucrarile pina anul viitor si declara ca nu stie inca exact cum va fi impartita activitatea in acest nou sediu.

Pina cind Ministerul Educatiei va acorda bani pentru aceste proiecte, ele vor ramine, asa dupa cum spun administratorii facultatilor, in conservare. Pina atunci,  aceste cladire au inceput sa semene mai mult cu o groapa de gunoi.

Ionut FANTAZIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top