Pentru o săptămînă, liceele din Moldova se mută în universitățile ieșene

Academia de gardă Niciun comentariu la Pentru o săptămînă, liceele din Moldova se mută în universitățile ieșene 29

Universitățile ieșene și institu­ți­ile culturale se implică și anul a­ces­ta în programul „Școala altfel- Să știi mai multe, să fii mai bun”, ca­re se desfășoară în perioada 7 – 11 aprilie. Pe lîngă acestea, și Bri­gada 15 Mecanizată „Podu Înalt” organizează proiectul „Armata – O școală altfel”, sub forma unor întîl­niri în Muzeul Unității, prin care vi­zitatorii vor afla despre echi­pa­men­tele și tacticile militare.

Universitatea de Științe Agri­co­­le și Medicină Veterinară „Ion Io­nescu de la Brad” a anunțat din fe­brua­rie un proiect de informare a li­ceenilor despre oferta edu­cațio­na­lă a instituției de învățămînt su­pe­rior. Programul, intitulat „Porți des­­chise permanent”, se desfă­șoa­ră sub forma unui tur ghidat prin toate laboratoarele facultăților și prin de­monstrații de experimente. În ur­mă­toarea săptămînă, un astfel de program este pregătit și pentru e­le­vii care vor trece pragul facul­tăților Universității Tehnice „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI). „La fa­cultatea noastră s-a anunțat zilnic cîte un grup format din aprox­i­mativ 40 de liceeni, cărora le vom prezenta laboratoarele și vom face experimente. Acest lucru se dato­rează și faptului că am trimis ca­ra­vane în licee din toată zona Mol­dovei. Vineri, pe 4 aprilie, de exem­plu, caravana a vizitat cel puțin 10 astfel de instituții”, a declarat prof. univ. dr. ing  Silvia Curteanu, pro­de­can responsabil cu activitatea cu studenții, promovarea facultății și eva­luarea cadrelor didactice de că­tre studenți a Facultății de Ingi­ne­rie Chimică și Protecția Mediului (CH) a TUIAȘI.

Fiecare grup de elevi va face un tur al facultăților

Fiecare grup de elevi va face un tur al facultăților, iar „liceenii vor fi primiți de decani sau repre­zen­tați care le vor vorbi despre realizările facultății și modalitățile de ad­mi­te­re”, a menționat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, decanul Facultății de Mecanică de la TUIAȘI.

În cadrul „Școlii Altfel” în Iași se va desfășura și cea de-a XIV-a ediție a Olimpiadei Naționale de Chi­mie, la care vor participa apro­xi­mativ 380 de elevi din clasele VIII – XII, de la școli din toată țara. Olimpiada este organizată în două probe, una teoretică care va avea loc la Colegiul Național „Emil Ra­coviță” pe 8 aprilie, și una prac­ti­că, ținută a doua zi la CH. „Această competiție, organizată de Inspec­to­ratul Școlar Județean Iași, îm­pre­ună cu noi și cu Facultatea de Chi­mie de la «Cuza» le va permite par­ticipanților să asiste și la cursuri îm­preună cu studenții”, a precizat prof. univ. dr. ing. Silvia Curteanu.

Și Ateneul Tătărași, Muzeul Li­teraturii Române (MLR) și In­sti­tutul Cultural Francez din Iași au pregătit în perioada 6 – 11 aprilie o serie de expoziții, ateliere de limbă franceză și piese de teatru pentru vizitatorii liceeni. Evenimentele culturale au loc în intervalul orar 10 – 17, iar participarea la activități este gratuită, cu excepția vizitelor la muzeele MLR. Taxa de intrare este, în acest caz, 1 leu.

Pe durata proiectului „Școala Altfel” se va desfășura și „Iași Sci­en­ce Festival” organizat de Uni­versitate „Alexandru Ioan Cuza” în parteneriat cu Universitatea de Me­dicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top