Mîndri că sîntem degeaba
Editorial 19 mai 2014 Niciun comentariu la Mîndri că sîntem degeaba 42Parte considerabilă din activiștii „Uniți Salvăm Roșia Montană”, împreună cu alți oameni, printre care și jurnaliști, îndeamnă populația la boicotul alegerilor europarlamentare de pe 25 mai. În schimb, ne cheamă la protest. Principalul argument este ideea că trebuie astfel să le transmitem politicienilor, printr-o prezență scăzută la vot, un semnal de alarmă: nu mai sîntem de acord cu faptul că se perindă pe la putere aceleași figuri și aceleași partide. Pe scurt, nu sîntem reprezentați. Mai spun unii că astfel o să înțeleagă și Uniunea Europeană că românii nu-s mulțumiți de clasa lor politică și cumva se revoltă.
Caz clasic de scop nobil și mijloace proaste. „A fost prezență foarte scăzută la vot, e cazul să ne retragem”, o să-și spună Ponta cînd o să-mi crească mie dinți de diamant. Am primit destule indicii de-a lungul timpului că actuala clasa politică, „dinozaurii” pe care vor să-i zguduie acum activiștii prin boicotul europarlamentarelor, e indiferentă și la treburi mai groase decît un astfel de protest. Nu-i interesează, atîta timp cît pătura lor de morți-vii conectați la televizor ca pacienții la terapie intensivă, animați o dată la cîțiva ani de clasica șpagă electorală, le asigură voturile de care au nevoie.
Și oricum nu mai am încredere în intențiile sau în inteligența unor oameni care au ieșit în masă să protesteze împotriva exploatării cu cianuri, dar la cîteva săptămîni diferență n-au mișcat un deget pentru lupta anticorupție. Corupție care evident stă la baza semnării contractelor dubioase, precum cel de la Roșia Montană. Cît despre Uniunea Europeană, s-ar putea mai degrabă să înțeleagă că românii nu prea știu ce să facă și cum să se descurce cu democrația, că-i depășește și că degeaba se plîng, cînd își sapă singuri groapa.
Sînt 15 partide și 8 independenți, cine spune că „n-are cu cine” ori e ipocrit, ori nu s-a informat prea bine. Un vot dat unui independent sau unui partid mai mic, mai nou și mai puțin compromis, e un vot împotriva „greilor” și un pas pe drumul de a le lua cîteva dintre locurile de europarlamentari la care salivează. Și dacă vrei să protestezi, poți oricînd s-o faci, înainte, după vot; însă prin absență, trăgînd linia, nu faci decît să-i ajuți pe cei pe care spui că-i urăști.
Și cine spune că absenteismul forțat chiar va exercita presiune asupra clasei politice și va contribui la îmbunătățirea practicii democratice în România e naiv. Vreți presiune? Vreți democrație? Mobilizați oamenii nu să stea acasă în ziua votului, ci să meargă și să pună ștampila pe cine nu vor „ei”, să voteze masiv împotriva „giganților” care mereu fac jocurile. Trebuie să înțelegeți că „lor” nu le pasă de acțiunile simbolice și cu atît mai puțin nu le pasă de părerea voastră despre ei.
I-am cinstit deja pe Becali, Vadim și Elena Băsescu cu locuri în Parlamentul European, hai să n-o trimitem și pe Maria Grapini la Bruxelles.
Adaugă un comentariu