Frankenstein, între SF și horror
Fă un stop cadru 19 mai 2014 Niciun comentariu la Frankenstein, între SF și horror 74- Titlu:„I, Frankenstein”
- Regizor: Stuart Beattie
- An: 2014
- Actori: Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Bill Nighy, Aden Young
- Gen: Acțiune, SF
Cu toții cunoaștem povestea lui Frankenstein, monstrul construit din mai multe cadavre și căruia fulgerele i-au dat viață. Cu toate acestea filmul „I, Frankenstein” îmbină acțiunea science fiction cu puține scene horror. Printr-un mod abrupt, filmul începe cu momentul straniu care prezintă experimentul lui Victor Frankenstein. Din acesta rezultă o creatură cu trăsături umane, aparent fără suflet. Interpretat de Aaron Eckhart, acesta îmbracă rolul ca pe un costum care îi vine perfect.
Frankenstein încearcă să fugă de lume și să se ascundă în liniștea munților, însă demonii au alte planuri pentru creatură. Aceștia, conduși de Naberius, jucat de Bill Nighy, prințul personajelor negative, încearcă să-l captureze pentru a afla secretul nașterii sale. Monstrul este însă luat sub protecția Lenorei, jucată de Miranda Otto, regina garguilor. Frankenstein, numit de Lenore Adam, este căutat de către demoni pentru a servi drept model pentru crearea unei armate de cadavre în care să se adăpostească sufletele demonilor.
Creatura reușește de-a lungul timpului să supraviețuiască în singurătate, luptînd cu demonii ce se află permanent pe urmele lui. La început fără suflet, viețile pe care le salvează de-a lungul anilor îl transformă treptat, acesta începînd să capete sentimente umane. Filmul se îndepărtează mult de firul narativ al cărții, americanii optînd pentru un scenariu mai comercial. Apare chiar o poveste de dragoste între el și o cercetătore angajată de către diavoli. Fiind mai mult un film de acțiune, nu putea lipsi o luptă epică dintre monstru și demoni, la care însă iau parte și garguilor, care îi sar în ajutor lui Frankenstein.
Efectele speciale sînt realizate bine, imaginile generate pe calculator, așa după cum ne-au obișnuit filmele din ultima perioadă, sînt fiind fără cusur. Povestea însă este una previzibilă, respectînd întocmai tiparul filmelor de acțiune de la Hollywood în care personajul principal iese victorios din orice situație.
Cu toate acestea, chiar dacă este un film de pop-corn, directorul Stuart Beattie s-a asigurat că filmul este ambalat într-o formă elegantă, dînd astfel naștere la noi mitologii. Cu o poveste ușor banală și un fir narativ prin care vezi ca prin sticlă, filmul ajunge să captiveze prin scenele pline de suspans cusute de către erou, care eclipsează celălalte personaje printr-un aer ușor grotesc, dar atrăgător.
de Crsitina STAMATE
Adaugă un comentariu