Armata lui Iron-Man
Primul răcnet 25 mai 2014 Niciun comentariu la Armata lui Iron-Man 7Mereu am auzit expresia „viața bate filmul”, dar atunci cînd nu reușește să o facă, îl copiază. Fascinați de tehnologie și preocupați de siguranța soldaților, liderii armatei americane lucrează la un costum asemănător cu cel a lui Tony Stark. Aceștia vor testa în iunie un prototip asemănător costumului Iron Man care le va oferi soldaților informații de pe cîmpul de luptă în mod real, le va monitoriza semnele vitale și chiar le va opri sîngerările. Tactical Assault Light Operator Suit sau TALOS este un costum de infanterist avansat pentru a oferi celui care-l poartă un grad înalt de protecție. Ideea a fost prezentată pentru prima dată în 2013 de amiralul Bill Mc Raven din trupele americane speciale de comandă (SOCOM) și a fost inspirată de războiul din Afghanistan. La producerea acestui costum colaborează 56 de corporații, 16 agenții guvernamentale, 13 universități și 10 laboratoare naționale. Deoarece nu există industrie care să producă astfel de costume, organizațiile doresc să obțină acordul Pentagonului pentru a acorda premii în bani, motivînd astfel muncitorii.
Munițiile și armamentul cu care sînt dotați soldații îi încetinesc și îi fac vulnerabili. Armata încearcă să scape de aceste minusuri umane cu ajutorul tehnologiei. Exoscheletul robotic este conceput pentru a spijini corpul, de a întîrzia apariția oboselii, dar și a-i ajuta la transportul încărcăturii grele. De asemenea va fi echipat cu un calculator, Google-Glass, instrumente de comunicare și vor fi încorporați diverși senzori. Unii vor monitoriza poziția corpului, nivelul de hidratare, vor fi instalate încălzitoare și coolere care vor regla temperatura costumului. În cazul în care soldatul este accidentat, costumul poate genera oxigen și opri hemoragiile externe prin utilizarea unor țesături inteligente.
În toamna anului trecut, liderii armatei americane au evaluat roboți autonomi care se deplasează prin apă, pe nisip și pe formațiuni stîncoase, în speranța că le vor fi de folos pe front. Tocmai de aceea prototipul va fi îmbunătățit pe parcurs.
Se așteaptă ca proiectul să fie gata în august 2018. Bineînțeles, costumul va fi utilizat în defensivă, oferindu-le soldaților atît protecție cît și informații de pe cîmpul de luptă. Să sperăm că lucrurile nu vor degenera și nu îl va folosi nimeni ca armă pentru cucerirea omenirii, așa cum se întîmplă în filme.
Adaugă un comentariu