Primul contact intim cu un robot

Opinia de la centru Niciun comentariu la Primul contact intim cu un robot 33

Ce-ți faci tu cu mîna ta, se chea­mă selfie! E cea mai tare chestie pe care am auzit-o în ultima vreme. A fost nevoie de niște aparate foto care să-ți permită să te pozezi oriunde-oricînd ca să trezim narcisismul în noi? Sau am avut în noi mereu do­rin­ța asta de a ne expune, doar că foloseam alte mijloace. Și totuși, par­că ieșitul pe ulița satului, osten­ta­tiv, nu egalează selfie-ul.

Le-am văzut pe toate: selfie în o­glindă cu două degete ale vic­to­ri­ei doar că pe orizontală, nu pe ver­ti­ca­lă, cu buzișoare țuguiate, cu ochi ino­cenți care rostesc: cum? sînt po­za­tă? Chiar acum? Și mai sînt și selfie-urile lucrate, repetate de n ori pînă la varianta de Facebook, pînă cînd fața intră în expresia: mă poți poza oricînd, sînt drăguță în orice poză! Am și încercat cîteva poze, fi­nuț, nu spun care… Și nu știu să zic ce m-a făcut să ridic telefonul, să poziționez bine obiectivul și să zîmbesc… Selfie-ul este, pe undeva, prima experiență intimă pe care o ai cu un robot. Pînă acolo a ajuns tehnologia. Ce-ți oferă în schimb telefonul? Tragedii atunci cînd se strică, isterie cînd nu-i merge In­ter­netul… Zîmbetele pe care de obicei le aveam în intimitate sau păstrate pen­tru momente sau oameni dragi sînt înghițite hulpav de o memorie rece de telefon. Bine, apoi dis­tri­bu­i­te într-o rețea care la rîndul ei a pus în groapa comună zîmbete false. Mul­te, identice, chinuite unele, al­te­le chiar pline de culoare.

E clar, am in­trat în tăvălugul hip­sterilor care caută raza de soare în balta de ploaie, dar dacă am da drumul la zîmbetele astea să hălă­du­iască pe străzi, ziua în amiaza mare, într-o explozie de veselie. Nu e nicio problemă să-ți postezi bebelușii goi pe rețelele de so­cia­li­za­re, burțile de gravide, cinele în fa­milie și gesturile calde în fața mi­i­lor de friends, dar e nepotrivit să-i zîmbești unui amărît în metrou sau măcar unui prieten din offline.

S-or mai închide telefoane în nas în secolul selfie-urilor? Eu n-am mai auzit. În schimb răzbunarea per­fectă este „să dai block” pe Face­book, să refuzi omului accesul la universul tău virtual. Și învățăm cu pași mici cum să ne protejăm în online de hoți, fără să ne dăm nu­mere de telefon sau adrese. Uităm însă să interacționăm cu oamenii pe stradă. Dar pînă la urmă, ce-ți faci tu cu mîna ta…

de Andreea ARHIP | reporter TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top