În camere de cîte cinci, cu media 9.50

Fără categorie, Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la În camere de cîte cinci, cu media 9.50 1333
Cazare 2014

În fiecare an universitar, mai bine de jumătate din studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) rămîn în afara listelor de cazare în cămine. Anul acesta au fost depuse 12.000 de cereri, fiind disponibile doar 5.140 de locuri în căminele din complexul Titu Maiorescu, Codrescu sau Tîrgușor Copou și la căminele Gaudeamos și Akademos. O parte dintre aceștia mai au o șansă să ocupe unul dintre locurile rămase libere, pe 3 noiembrie, la recazări, însă nimic nu le garantează vor mai rămîne camere neocupate. Prioritate la cazare au studenții din Republica Moldova din anul I, cazurile medicale și cele sociale. Unul dintre motivele pentru care locurile sînt mai puține în acest an este și faptul că 160 de studenți veniți cu mobilități Erasmus au fost cazați în Tîrgușor Copou, locuri care pînă acum erau destinate studenților români.

Principala problemă cu care se con­frun­tă studenții este faptul că repartizarea loc­u­ri­lor pe facultăți și specializări se face din tota­lul cererilor depuse și nu în funcție de me­die. Astfel, să spunem că un student de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA), care are media 8, prinde cazare într-un cămin cum este C1, renovat, în timp ce alt student de la Psihologie, cu media 9, prinde loc în căminul C4, nerenovat, pentru că la facultatea lui sînt oferite mai puține locuri. „Acestea se acordă procentual, pe fiecare facultate în parte. Cere­ri­le se depun pînă la sfîrșitul fiecărui an universitar, facultățile le centralizează pînă pe 9 septembrie și în funcție de cererile pe care le au se stabilește procentul. La FEAA, de exemplu, dacă sînt 700 de cereri, procentul va fi în mod evident mai mare”, a spus ec. Gheorghe Amarandei, director al Direcției de Servicii Social Studențești al UAIC.

Acest lucru se aplică și în cadrul fa­cul­­tă­ților, pe specializări, fiecare acor­dînd un număr diferit de lo­curi de cazare pentru studenți. „E posibil ca, de exemplu, la FEAA, un băiat de la speciali­za­rea Informatică Economică să aibă media 9 și să prindă loc în C4, iar un alt băiat de la Management să prindă cu media 8 în C2. Dacă studenții sînt mult mai buni la o specializare, iar cel mai bun are media 10 și sînt acordate șapte locuri, s-ar putea ca cel care are 9,60 să prindă în C4, iar, de exemplu, studenții de la Facul­ta­tea de Drept să aibă 9,30 și să nu prindă loc. Depinde de nivelul de pregătire și de locurile pe care le re­par­ti­zează fiecare spe­cializare”, a mai adăugat directorul DSSS.

Un motiv pentru care locurile de cazare sînt mai puține în acest an universitar este și faptul că 158 de studenți veniți cu mo­bi­li­tăți Erasmus au fost cazați în căminul C3 din Tîrgușor-Copou, locuri care în mod normal erau destinate studenților din România.

Cu toate acestea, studenții care în urma celor trei tururi nu au prins loc de cazare, mai au o șansă pe 3 noiembrie, cînd facul­tă­țile vor centraliza locurile ră­mase neocupate. „Regula e primul venit, primul servit, nu mai contează media pe care o are sau facultatea de la care vine. În fiecare an le dăm în jur de 100-200 de astfel de locuri. Trebuie să se prezinte la noi, la direcție, și să facă o cerere”, a mai adăugat ec. Gheor­ghe Amarandei. Deși comparativ cu anii precedenți locurile disponibile sînt mai puține, studenții mai pot găsi șase locuri în C1, trei locuri în C2, patru locuri în C3, 30 de locuri în căminul de băieți C4, cîte 15 locuri în C6 și C7, zece locuri în C8 și aproxi­­mativ zece locuri în C10, C11, C12 și C13. Un motiv pentru care locurile de cazare sînt mai puține în acest an universitar este și faptul că 158 de studenți veniți cu mo­bi­li­tăți Erasmus au fost cazați în căminul C3 din Tîrgușor-Copou, locuri care în mod normal erau destinate studenților din România.

Alegerea căminului abia din anul al II-lea

Atît studenții români, cît și cei din Republica Moldova, pot alege în care cămin să stea abia începînd cu anul al II-lea de studiu, în primul an fiindu-le oferite lo­cu­­ri­le care sînt disponibile. Însă în pri­mul an prioritate au studenții din Basarabia, fiind bursieri ai statului român și primind obligatoriu cazare, indiferent de medie. „În fiecare an prezintă la Inspectoratul General pentru Imigrări actele doveditoare că au contract de cazare undeva, pentru a le putea emite permisul de șe­de­re. De aceea trebuie să aibă în mod obligatoriu cazare toți cei care de­pun cereri, chiar dacă au medie mare sau mi­că”, a mai explicat directorul DSSS.

Deși au loc asigurat, studenții din Re­pu­­blica Moldova sînt nemulțumiți că nu au posibilitatea de a alege decît abia din anul al II-lea. „Cred că ar fi corect să concurez cu toți studenții, criteriul fiind me­dia. Nu am avut posibilitatea de a alege, mi s-a oferit un loc într-un cămin unde e periculos să ții mîncarea în frigiderul de pe palier, unde nu toate ușile cabinelor de duș se închid. Din păcate, după cum am înțeles, voi putea alege abia din anul al II-lea, ceea ce mi se pare incorect față de studenții din Republica Moldova”, a spus Mihaela Rudenco, studentă în anul I la Facultatea de Litere, cazată în căminul C6 din complexul Titu Maiorescu.

Un alt aspect care a stîrnit nemul­țu­miri între studenți este posibilitatea ca, dacă unul dintre frați obține loc de cazare în comple­xul Tîrgușor Copou, iar celălalt obține în Com­plexul Titu Maiorescu, aceș­tia să pri­meas­că cazarea celui mai bine plasat din familie. Acest aspect nu ar fi o problemă dacă locurile și condițiile de cazare ar fi aceleași și dacă ar fi respectate opțiunile studenților. „În urma repartizărilor primului tur, am fost re­par­­tizată la C13. Menționez că am completat cerere pentru C1 sau C3. Însă pe lis­ta cu repartizările am văzut că un coleg de-al meu, cu media mai mică decît a mea, a fost repartizat la C3. Și uitîndu-mă pe listă am văzut că nu e singurul exemplu și mai sînt și fete”, a spus pe un grup de discuții o studentă în anul I de la FEAA.

Răspunsul a fost că acest lucru a fost po­si­bil pentru că una dintre fetele cu medie mai mică a fost adusă în căminul surorii sale care avea medie mai mare. „Conform regulamentului de cazare, dacă cererea este făcută din timp, facultățile au obli­ga­ția să asigure surorilor și fraților cazare în aceeași cameră. Pînă se repartizează locurile, să zicem pînă pe 15-20 septembrie, trebuie făcute două cereri, fiecare la facultatea de unde aparține și apoi depinde cum se înțeleg studenții între ei să fa­că schimbul”, a spus ec. Gheorghe Amarandei. Deși problema este una care persistă în fiecare an, o soluție care să împace atît studenții cît și reprezentanții universității nu pare să existe. Locurile sînt limitate, numărul cererilor crește anual, iar media obținută pe parcursul anului nu este un criteriu de care să se țină cont decît la nivel de facultate.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top