Dragoste și furt încadrat de pereți

Fă un stop cadru Niciun comentariu la Dragoste și furt încadrat de pereți 9
film

Un Don Juan al celui de-al Doilea Răz­boi Mondial, o doamnă bogată ucisă subit, un testament ascuns și o poveste scurtă de dra­goste. Toate acestea împachetate într-un umor fin, pe alocuri sec, reliefează viața într-un loc din vîrful lumii, unde oamenii vin numai în sezonul turistic.

Acțiunea se învîrte în ju­rul Hotelului Budapest din Republica i­ma­ginară Zubrowka, iar po­ves­tea propriu-zi­să începe atunci cînd un tînăr scriitor des­co­peră clădirea roasă de timp. Acesta are o­ca­zia de a asculta istoria ho­te­lu­lui de la pro­prietarul lui, Zero Moustafa. De­ți­nă­to­rul de drept al era „Madame D”, o bătrînă bo­gată, care a fost omorîtă. Acuzat de crimă a fost domnul Gustave H, mîna dreap­tă a doa­m­nei care administra hotelul și amantul ei. De teama de a rămîne fără niciun ban, a­man­tul fură din casa doamnei un tablou va­loros „Băiatul cu mere”, pe care îl as­cun­de în hotel. Însă este închis din cauza faptului că nu s-a găsit al doilea testament, care i-ar fi putut dovedi nevinovăția. Cu această o­cazie decorul filmului ilustrează viața din do­uă perspective, una luxoasă, iar una a con­dițiilor prizonierilor de război.

Cel care îl ajută pe Gustave să scape din toată nebunia în care este prins este Zero, bă­iatul de hol („Lobby Boy”).Acesta dez­vol­tă o relație strînsă cu majordomnul, a cărui po­veste de viață o află abia cînd evadează din închisoare.Zero este un refugiat orfan care a fugit din țara lui din cauza izbucnirii răz­boiului.

Spera ca în hotelul de pe vîrful mun­telui armele și soldații să nu ajungă, dar, în ciuda dorinței lui, este prins într-un schimb de focuri pentru recuperarea ta­blo­u­lui, pornit de fiul lui Madame D. Este mo­men­tul cînd în spatele picturii se găsește cel de-al doilea testament prin care Gustave pri­mește toată moștenirea, inclusiv Grand Budapest Hotel.

După un timp acesta este îm­pușcat, iar hotelul intră în posesia lui Zero. Tînărul trăiește doi ani fericiți alături de soția sa, Agatha, care moare de gripă pru­sacă. De aici începe declinul și intrarea în monotonie a celui ce a fost odată cel mai bun „Lobby Boy”. Singurul motiv prentru care mai păstrează clădirea, este faptul că îi a­mintește de soția sa și nu de loialitatea față de Gustave.

Fiind o producție britanico-germană, fil­­­mul încearcă scene de urmărire ca în Sher­lock Holmes, dar cu răceala, de­tașa­men­­tul și ironia germană.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top