Salvatorii turelor de noapte
1001 de chipuri 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la Salvatorii turelor de noapte 17Adriana a fost în tura de noapte și deși este ora două după amiază, ea abia își comandă micul dejun. După cum spune ea, doar cu cafea și țigări reușește să treacă peste turele obositoare. Este medic rezident cu specializarea Medicină de Urgență, iar de trei ani lucrează la Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD). A ales Iașul în loc de Chișinău, pentru că la începutul studenției sale un astfel de serviciu exista doar în România.
Acum merge foarte rar la Ungheni, deoarece se întîmplă să lucreze și cîte 12 ore într-un interval de 24 de ore. Adriana este sigură că i s-a transmis genetic grija pentru pacienți, mai ales că la început, orice intervenție i se părea importantă. „Mama e medic de familie și e genul de medic dedicat, care merge nechemată la pacienții ei. După serviciu, se întîmpla să treacă și pe la trei case să-și vadă bolnavii cu cazuri mai speciale”, spune aceasta, înghițind o bucată de sandviș. Cu timpul și-a dat seama că nu va rezista dacă se va implica emoțional în cazurile pacienților și că rolul ei este de a pune un diagnostic și de a stabiliza situația.
Tînăra lucrează într-o echipă de aproximativ patru persoane, pe-o ambulanță de tip C1, adică Unitate mobilă de reanimare și terapie intensivă. Cînd se dă alarmă de cod roșu de la dispecerat toți membrii echipei pornesc spre caz. „Deseori se apelează la 112 din simplă joacă, alteori ți se face «pielea găină» cînd vezi tineri prinși în fiarele mașinilor. Atunci, pe lîngă cunoștințele medicale sau anumite abilități, trebuie să ai și o echipă unită, care să se coordoneze și să știe fiecare ce are de făcut”, explică fata, cu ochii căprui, acum înroșiți de oboseală.
Cei de la SMURD au intervenții diverse și indiferent de circumstanțe, datoria lor este să-l readucă pe om la starea normală, chiar dacă miroase a alcool, chiar dacă este neîngrijit sau inconștient. „Odată am fost chemați într-o comună de pe lîngă Iași, la o familie numeroasă. Apropiații pacientului ne cereau să facem orice, iar cînd și-au pierdut speranța am fost înjurați, amenințați și chiar blestemați. În astfel de cazuri percepi comunicarea ca unicul mijloc prin care poți media conflictul”, povestește tînăra, dîndu-și părul blond și lung pe umărul drept.
Adriana spune că se întîmplă de foarte multe ori ca medicii de la Urgențe să fie acuzați de moartea unui pacient, însă ei știu că acest lucru este un efect al emoțiilor. Și ea a avut astfel de momente, însă a trecut peste ele cu resemnare. „Nu sîntem duri, cum ar crede mulți, sîntem doar pragmatici și realiști. Pentru SMURD trebuie să ai putere, este o disciplină de fier, în care te costă scump orice ezitare. Nu pierzi doar o funcție, ci pierzi onoarea meseriei.”
de Diana GAINA
Adaugă un comentariu