#halepmania cucerește România
Lumea pe jar, Subiectele săptămînii 27 octombrie 2014 Niciun comentariu la #halepmania cucerește România 47Numele constănțencei în vârstă de 23 de ani care a devenit o nouă stea a tenisului mondial a fost zilele trecute pe buzele tuturor românilor. Simona Halep s-a calificat anul acesta la Turneul Campioanelor de la Singapore, cel care le reunește pe cele mai bune opt tenismene ale planetei, acolo unde țara noastră nu a mai avut reprezentante de 16 ani. Odată intrată în turneu, Simo – așa cum este alintată de fani jucătoarea – a făcut spectacol. Simona Halep „a zdrobit-o”, în cadrul grupei roșii, pe nr. 1 mondial, Serena Williams, au titrat ziarele în cea de-a treia zi a competiției. În ziua următoare, numele jucătoarei noastre ajunsese verb în limba engleză. „To halep” înseamnă acum a cîștiga categoric, fără drept de apel. Platformele de socializare au dat naștere unui alt cuvînt care face trimitere la Simona și care în același timp este foarte folosit pentru a exprima fericirea. „I’m hallepy” este folosit acum în loc de „i’m happy” și arată că utilizatorul este „de-al simonei”. Fan al Simonei.
Simona Halep a început să aibă o ascensiune fulminantă și să învingă jucătoare de top după ce și-a făcut o operație de micșorare a sînilor în 2009. În urmă cu cinci ani, jucătoarea decidea că pentru împlinirea jocului său trebuie să-și reducă sînii, care îi afectau mobilitatea pe teren. „Voi face o operație pentru a-mi micșora sînii. Mă încurcă la viteza de reacție, nu pot pleca foarte bine, deoarece mă trag în jos”, declara jucătoarea înainte de intervenția chirurgicală. Operația a fost un succes, și dacă la patru ani Simo punea pentru prima dată racheta în mînă, peste 19 ani intra sub reflectoarele sportului în alb, sfîrșind anul 2012 în top 50.
Cu trei ani mai devreme, înainte de intervenția de reducere a bustului, constănțeanca aborda circuitul feminin de tenis de pe locul 317 WTA. Apoi, Simona s-a dezlănțuit pe terenul de tenis și a obținut șase victorii la rînd care au adus-o aproape de top 10 mondial, unde avea să acceadă la începutul acestui an. Operația de reducere a sînilor a reprezentat un subiect fierbinte pentru jurnaliștii străini mult timp, pînă cînd la o conferință de presă Simona a subliniat că vorbește despre orice implică jocul de tenis, mai puțin deciziile personale pe care le ia. Totuși într-un interviu dat presei din România, Simona a declarat răspicat că, pentru tenis, și acum ar face iar operația.
Aprecierile de pe Facebook
Simo merge însoțită în turnee uneori doar de antrenorul Wim Fissette și managerul Virginia Ruzici (nr. fostă jucătoare profesionistă de tenis cu 12 titluri în palmares), alteori și de părinți – Stere și Stania Halep – sau prieteni apropiați. De cele mai multe ori, Simo găsește în toate colțurile lumii sute sau mii de fani care vin să o vadă, să se bucure de jocul pe care îl practică și să-i admire modestia cu care iese și face declarații în fața lor. De „cumințenia” și succesul Simonei a încercat în mai multe rînduri să profite echipa de campanie a premierului Victor Ponta care s-a folosit de imaginea constănțencei pentru a atrage simpatizanți de partea prezidențiabilului. Ultimul exemplu a fost înregistrat chiar săptămîna trecută cînd echipa a încercat – probabil și reușit – să obțină mai multe like-uri pe pagina personală de Facebook a lui Victor Ponta, folosindu-se de imaginea Simonei.
Pagina de Facebook a Simonei Halep a înregistrat săptămîna trecută, în perioada în care ea a evoluat la Turneul Campioaneor, cîte aproximativ 10.000 de like-uri pe zi, adunînd pînă pe 26 octombrie, 971.528 de fani, clasîndu-se astfel pe locul al II-lea din 533 în topul marcat Celebrități, indexate toate pe facebrands.ro din România, apropiindu-se vertiginos de realizatorul Andi Moisescu, deținătorul primei poziții.
Astfel, după victoria fulminantă a Simonei în fața liderului circuitului WTA, Serena Williams, utilizatorii platformei au putut fi înșelați de un mesaj sponsorizat în care se preciza că jucătoarea i-a făcut să se simtă mîndri că sînt români. Lîngă mesaj erau două poze ale Simonei însoțite de opțiunea LIKE! însă cei care apăsau butonul respectiv, ajungeau de fapt să îl placă pe Victor Viorel Ponta și să de-a LIKE paginii acestuia. Echipa de campanie a prezidențiabilului a mai încercat o dată să fure like-uri și simpatii din partea utilizatorilor Facebook anunțînd pe 8 august, la o zi după ce jucătoarea și-a lansat pagina pe platforma de socializare, că „Simona Halep tocmai și-a lansat pagina oficială de Facebook! Eu i-am dat LIKE, voi?”. Și atunci butonul de like ducea tot la pagina sa.
Pentru acțiunea echipei de campanie, Ponta a fost taxat în presa internațională. „Premierul României s-a dat drept Simona Halep ca să strîngă Like-uri pe Facebook. Lupta sa pentru a ajunge în fruntea clasamentelor a făcut-o pe Halep incredibil de populară în țara sa, așa că, pe 8 august, Victor Ponta a încercat să profite de succesul ei”, scria în publicația britanică Daily Star, care a citat site-ul facebrand.ro, potrivit căruia dacă în mod normal pagina premierului aduna cîte 400 de aprecieri zilnic, pe 8 august a reușit să obțină 3.000 de like-uri.
Pagina de Facebook a Simonei Halep a înregistrat săptămîna trecută, în perioada în care ea a evoluat la Turneul Campioaneor, cîte aproximativ 10.000 de like-uri pe zi, adunînd pînă pe 26 octombrie, 971.528 de fani, clasîndu-se astfel pe locul al II-lea din 533 în topul marcat Celebrități, indexate toate pe facebrands.ro din România, apropiindu-se vertiginos de realizatorul Andi Moisescu, deținătorul primei poziții. „Halepmania” încinge spiritele deopotrivă și pe Twitter, #teamhalep, #halep, #championsimona, unind sute de mesaje în română, engleză, spaniolă sau italiană, semn că în jurul Simonei se formează o legiune de fani, poate mai numeroasă decît armata lui Eugenie Bouchard. Deocamdată, Simona nu are canal oficial pe Youtube, însă aici #halepmania înseamnă alte sute de mesaje filmate, în care tenismena este felicitată, lăudată și aniversată, plus alte cîteva zeci de înregistrări ale meciurilor cu care românca a făcut istorie.
Cu Simona la pescuit
Știați că Simonei îi place să gătească dis-de-dimineață clătite? Jucătoarea a declarat într-un interviu atipic oferit englezilor în timpul Wimbledon-ului că îi mai place ciocolata și croissantele. „Halapeno”, cum au porelit-o jurnaliștii americani după victoria de la Roland Garros în fața jucătoarei Sloane Stevens, făcînd aluzie la ardeiul picant din Mexic numit jalapeno, a mărturisit mai tîrziu că se relaxează în Delta Dunării și la cumpărături. După fiecare meci, Simo merge la shopping, după rochițe sau pantofi și în ultimul timp este din ce în ce mai recunoscută de fani, în orice de colț de lume s-ar afla. Însă înainte de a ajunge pe această poziție, Simo a avut o copilărie legată numai de racheta de tenis și nicidecum de păpuși sau fustițe.
Într-un interviu acordat postului de televiziune ProTV, părinții constănțencei spun că fata lor nu s-a jucat niciodată cu păpușile. Ba dimpotrivă, a fost dintodeauna o fire mai băiețoasă care nu suporta fustele și ieșea la fotbal cu băieții. După cum spun ei, nici acum Simonei nu-i plac fustele și de aceea nu este încîntată de echipamentul sportiv. „Uneori este mai bine să fii Simona, decît Eugenie”, spunea Peter Bodo, analistul Tennis.com, acum mai bine de trei luni, după întîlnirea de la Wimbledon dintre Simona și Eugenie Bouchard (5 WTA), referindu-se la stilul celor două jucătoare, care fac parte din aceeași categorie de vîrstă. Editorialistul se mira cum de circuitul WTA este mai degrabă interesat să o promoveze pe „păpușa canadianca” decît pe Halep, tipul jucătorului constant, pe care te poți baza, muncitor și modest. „Un anti-star care strălucește”, după cum spunea el.
Un fenomen al tuturor românilor
Simona Halep a stîrnit un val de simpatie și de patriotism în jurul românilor de pretutindeni. Din mass-media și pînă pe Facebook, ascesiunea ei fulminantă în rank-ingurile și clasamentele internaționale a fost numită în toată felurile, de la miraculoasă, la misterioasă, însă a fost acceptată de toți românii ca un liant, indiferent de țara în care s-au aflat aceștia. Simona Halep a devenit cu adevărat „un fenomen” în momentul în care meciurile ei au devenit mai mult decît meciuri, iar lumea s-a raliat la ea „ca la un simbol”, după cum aveau să noteze jurnaliștii gândul.info anul acesta, cînd Simona se întorcea în urma finalei pierdute în fața Mariei Sharapova la Roland Garros și a fost așteptată de sute de persoane la aeroport, mulți dintre ei venind din toată țara.
Simona Halep a devenit cu adevărat „un fenomen” în momentul în care meciurile ei au devenit mai mult decît meciuri, iar lumea s-a raliat la ea „ca la un simbol”, după cum aveau să noteze jurnaliștii gândul.info anul acesta, cînd Simona se întorcea în urma finalei pierdute în fața Mariei Sharapova la Roland Garros și a fost așteptată de sute de persoane la aeroport, mulți dintre ei venind din toată țara
„Carevasăzică, stimați colegi, dacă a fost înfrîntă, Simona Halep nu mai e a noastră? A încetat să existe? Nu trebuie să vorbim și la înfrîngerile ei, sîntem cu ea numai la cîștig?”, scria Cristian Tudor Popescu după același meci amintit mai sus. Simona Halep a devenit motiv de ceartă între politicieni (care l-au acuzat pe Ponta că a încercat să se lipească de imaginea ei, cum a făcut-o de cea a gimnastelor premiate și invitate în platou la Antena 3), a devenit motiv de ceartă între jurnaliști, de sport sau nu, dar și între suporteri. Și nu orice suporteri. Pe Facebook au existat certuri aprinse între femei trecute de 50 de ani, gospodine, care aveau contul creat fie special pentru a vedea poze cu Simona fie pentru a împărtăși mesaje siropoase despre ea, și între adolescenți aprinși și ei de jocul realizat de româncă.
Debutul
Cum a ajuns Simona Halep să devină un simbol al românilor? Părinții erau o familie de aromâni din Constanța, care au îndemnat-o să joace tenis încă de la patru ani, susținînd însă că nu au obligat-o niciodată. De fapt, visul ca Simona să se apuce de tenis a fost al tatălui, Stere Halep, în vîrstă de 52 de ani, care a dorit în viața sa să fie fotbalist, dar a jucat doar în divizia județeană. Înaintea Simonei l-a împins pe fratele mai mare al ei, Nicușor, către sportul în alb, dar băiatul a renunțat la 11 ani. Iar sportiva s-a îndrăgostit de tenis de cînd a pus prima dată mîna pe rachetă. De altfel și acum, la finalul fiecărui meci și începutul fiecărui campionat spune o frază preluată de toată lumea, în toate limbile, „vreau doar să intru pe teren și să mă bucur de tenis”.
După ce a schimbat cîțiva antrenori, toți convinși de calitățile sale, Simona Halep a început să participe la competiții, primele finale jucate și cîștigate fiind la vîrsta de 8 ani. Pînă să împlinească 13 ani, investiția în antrenori particulari și echipamente de top, cît și deplasări la diferitele competiții din Europa le-a plătit tatăl său, care s-a îndatorat cu fabrica de lactate pe care o deținea. De la 15 ani a fost susținută de un afacerist din Constanța, cu sprijinul său financiar și cel al familiei, începînd să participe și la turnee de Grand Slam la juniori. La 17 ani neîmpliniți, Simona Halep a cîștigat, în 2008, Roland Garrosul și a ajuns pe locul 1 mondial, atrăgînd-o în echipa ei și pe Virginia Ruzici, care îi este și acum manager, fostă mare jucătoare de tenis a României, care a cîștigat în 1978 Roland Garrosul.
Ascensiunea
Doar cunoscătorii sportului știau exact cine e Simona Halep înainte de anul 2012. Ea a ajuns, de fapt, în atenția presei în momentul în care a decis să își facă operația de reducere a sînilor, terminînd în Top 50 la finalul lui 2012. După acel moment, victoriile au început să se adune. La începutul lui 2013, într-un reportaj publicat pe Decât o Revistă se precizează că toți membrii familiei au scris toți pe un bilet locul pe care se așteptau să îl ocupe la finalul anului, punîndu-le într-un plic pe care l-au deschis în luna decembrie. Simona și mama ei spuseseră 35, fratele 27, iar tatăl, avea să povestească mai tîrziu, voia să scrie 10, dar i s-a părut prea mult și lui, așa că a scris 18. Simona avea să încheie 2013 pe o singură poziție sub Top10, 11. Anul a început mai prost decît precedentul, Simona coborînd din Top50 după ce a pierdut în primele trei turnee la rînd ale anului, inclusiv la Grand Slam-ul Australia Open.
Însă a schimbat complet fața jocului său la un turneu din mai, în Italia, cînd a reușit să le învingă pe Svetlana Kuznetosva, pe fost numărul 1 al clasamentului WTA, Jelena Jankovic și pe numărul 4 la momentul respectiv, Agnieszka Radwanska. Ajunsă în semifinale, a fost învinsă de Serena Willims, prima jucătoare a lumii, un meci despre care a declarat ulterior că nu era pregătită să-l joace. După ce a fost eliminată la Roland Garros în primul tur, aceasta a cîștigat două turnee consecutive, la Nurenberg, Germania, și Topshelf Open. A mai cîștigat în 2013 încă patru titluri, în urma unor finale în care a învins jucătoare afirmate de mai mulți ani în circuit, fiind denumită de WTA „Rising star” a anului 2013 și fiind jucătoarea cu cele mai multe turnee cîștigate după Serena Williams, care și-a adjudecat 13 titluri. A intrat în Top20 pentru prima oară în viața ei și de atunci nu a mai coborît pînă astăzi.
2014 a adus doar două titluri, la Doha și București, însă i-a adus aproape visul: titlul la Roland Garros, pierdut dramatic în trei seturi în fața Mariei Sharapova, în fața căreia pierduse și cu o lună înainte, în finala turneului de la Madrid. Pînă astăzi, Sharapova rămîne singura jucătoare din Top10 pe care Halep nu a reușit să o învingă, existînd și o rivalitate născută mai mult de suporteri decît de ea. A mai ajuns în sferturi la Australian Open și în semifinale la Wimbledon, unde s-a accidentat în meciul cu canadianca Eugenie Bouchard și a cedat în două seturi. Turneul Campioanelor, care s-a încheiat săptămîna trecută, a reprezentat un tur de forță al Simonei, care a reușit să o învingă pe Serena Williams cum nu a mai învins-o nimeni de 16 ani, în două seturi cu 6-2, 6-0, urmînd să piardă finala turneului desfășurat la Singapore tot în fața Serenei cu 3-6, 0-6.
Simona a declarat într-un interviu recent că nu știe unde o va duce drumul ei în tenis și că va încerca, pe cît posibil, să își apere locul între primele trei jucătoare ale lumii, terminînd anul acesta pe locul al treilea, cea mai înaltă clasarea pentru vreo româncă vreodată. Singurele care au mai intrat în Top10 sînt Irina Spîrlea și managerul Simonei, Virginia Ruzici.
Indiferent însă de rezultatele ei, suporterii s-au anunțat în număr de peste 1.000 la aeroport, cînd Simo se întoarce acasă de la Turneul Campioanelor din Singapore.
Adaugă un comentariu