Universitățile din România, aproape de colaps financiar
Honoris fără Causa 3 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Universitățile din România, aproape de colaps financiar 40Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţămîntului Superior (CNFIS) a făcut public raportul întocmit cu privire la starea învăţămîntului superior şi a universităţilor private şi publice din România anul acesta. Concluziile acestuia pictează un peisaj sumbru în ceea ce priveşte viitorul universităţilor din ţară, inclusiv al celor din Iaşi. Părăsite de studenţii de pe locurile cu taxă, care suplimentau veniturile, prinse în continuare în subfinaţarea cronică care se perpetuează deja de cîţiva ani, universităţile de stat din Iaşi se luptă pentru a-şi păstra competitivitatea şi credibilitatea, în timp ce instituţiile de învăţămînt superior privat au abandonat lupta pentru obţinerea profitului şi se zbat să supravieţuiască. În toată această luptă ies în evidență topurile la nivel de țară, unde se mai strecoară cîteva dintre universitățile ieșene, dar care arată că Iașul este încă departe de un etalon al învățămîntului superior din țară.
„Agravarea subfinanţării cronice a sistemului de învăţămînt superior din România continuă. Deşi în 2013 finanţarea de la buget a învăţămîntului superior a sporit în termeni nominali, creşterea a fost mai mică decît inflaţia şi cu totul insuficientă în raport cu nevoile/ obligaţiile financiare ale universităţilor”, se precizează în raportul întocmit de către CNFIS. Totuşi, din datele raportate de către instituţiile de învăţămînt superior ieşene reies o serie de concluzii care determină faptul că la nivel de finanţare şi de număr de studenţi ne aflăm, cu unele universităţi, pe po¬ziţiile fruntaşe ale ţării.
În acest sens se observă că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deşi a pierdut peste 8.000 de studenţi în ultimii şase ani, se păstrează în continuare a treia universitate din ţară ca număr de tineri înscrişi „ce studiază în regim subvenţionat şi cu taxă, pe fiecare ciclu de studii, la stat”. Aceasta a raportat, în 2013, 26.200 de studenţi înmatriculaţi, dintre care 17.012 la buget şi 9.188 la taxă. Pe prima poziţie din acest clasament se află Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 36.391 de studenţi, în timp ce Universitatea din Bucureşti este a doua, cu 30.487. Acestea sînt singurele instituţii de învăţămînt superior care depăşesc pragul de 30.000 de studenţi îmatriculaţi. În acelaşi clasament, USAMV figurează cu 4.415 studenţi, TUIAȘI cu 14.758, UMF cu 8.935 şi UAGE cu 1.467. Practic, din cifrele oferite de CNFIS, Iaşul ar avea, în total 55.775 de studenţi la universităţile de stat. În clasament nu se specifică dacă sînt adunaţi şi cei înscrişi la învăţămîntul la distanţă sau fără frecvenţă.
Universitățile tehnice primesc finanțare mai mare
La capitolul număr total de granturi doctorale alocate universităţilor, granturi diferite de bursele doctorale, UAIC este pe poziţia a cincea la nivel național, cu 419 granturi doctorale, iar TUIAȘI reuşeşte să fie prezentă pe poziţia a opta, cu 185. Însă la nivel de finanţare, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi” este instituţia de învăţămînt superior care încasează cei mai mulţi bani de la bugetul de stat din Iaşi, deşi are aproape jumătate din studenţii pe care îi are UAIC. Acest lucru se datorează formulei de calcul pe baza căreia se distribuie banii pentru fiecare universitatea. Formula este construită pe numărul de studenți echivalenți pe care îi are o universitate, iar unitatea „student echivalent” crește în funcție de costurile pe care le are o universitate cu școlarizarea studentului respectiv. Prin urmare, UAIC va primi mai puțini bani pe un tînăr care studiază filosofia decît pe unul de la Matematică sau Fizică.
Conform datelor din raportul CNFIS, TUIAȘI primeşte aproximativ 53,86 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei Naţionale ca finanţarea de bază, în timp ce UAIC primeşte 53,85. TUIAȘI primeşte mai mulţi bani şi la capitolul Finanţarea suplimentară bazată pe excelenţă, aproape 21 de milioane de lei, în timp ce UAIC primeşte aici aproape 17. La finanţarea totală pe anul anterior, în dreptul TUIAȘI figurează suma de 84,3 milioane de lei, în timp ce UAIC a primit 80,6 milioane de lei.
De altfel, acesta pare a fi şi trendul general al finanţării, universităţile tehnice primind finanţări mai mari de la bugetul de stat. De aceea, la capitolul finanţare se află pe prima poziţia Universitatea Politehnică Bucureşti, cu 165,7 milioane de lei, mai mult decît primesc UAIC şi TUIAȘI împreună. Într-un top general, TUIAȘI ar fi a patra universitate din ţară ca număr de bani primiţi de la Ministerul Educaţiei Naţionale. La acelaşi capitol, Universitatea Bucureşti primeşte 108,3 milioane de lei, iar Babeş – Bolyai 129. La nivelul universităţilor de medicină, „Grigore T. Popa” din Iaşi primeşte 42,1 milioane de lei în total, cam două treimi din suma primită de UMF „Carol Davila” din Bucureşti, care a încasat anul trecut 78,5 milioane de lei.
Soluțiile financiare ale Consiliului
Deși concluziile raportului vorbesc de o subfinanțare cronică, problematică pentru toate instituțiile de învățămînt superior din țară, în același raport se propune o serie de concluzii care nu au însă un orizont concret, fiind propuse în trecut și de către conducerile universităților ieșene. Astfel, în afara UMF-urilor, care, conform reprezentanților CNFIS, sînt singurele care își mai asigură un flux din veniturile încasate din urma taxelor aplicate studenților străini, universitățile ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea fondurilor europene. „Există tendința de a considera că fondurile europene, îndeosebi cele vizînd dezvoltarea resursei umane, ar putea reprezenta un panaceu pentru problemele financiare ale universităților din România. Este incontestabil faptul că aceste fonduri pot constitui un supliment binevenit de resurse, precum și un stimulent în dezvoltarea unor activități”, precizează reprezentanții CNFIS.
Însă în același raport se specifică faptul că angajarea universităților în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene a întîmpinat mereu probleme, care au ținut în mai multe rînduri de managementul defectuos al organizațiilor care intermediau cererile de rambursare. „Experiența a arătat că rambursarea unora dintre cheltuielile efectuate poate întîrzia considerabil, pentru a nu aminti și situația în care unele dintre cheltuieli sînt considerate neeligibile și, deci, nu mai sînt rambursate. Universitățile se pot astfel confrunta cu grave probleme de asigurare a fluxurilor financiare precum și incertitiduini care le destabilizează instituțional”, conchide raportul. În acest caz precizăm situația Universității „Cuza” din Iași care a contractat o serie de credite pentru a putea duce pînă la capăt proiectele POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) la care s-a angajat încă din 2007 și care, din cauza întîrzierilor la rambursare, a fost nevoită să susțină plata dobînzilor aferente creditelor respective din veniturile proprii.
Ca ultimă soluție, cei de la CNFIS mai propun dezvoltarea programelor comune cu agenții economici locali, de la care să se obțină finanțări fie pentru organizarea diferitor programe de master cît și pentru programe de cercetare. Însă indiferent de forma în care universitățile ieșene ar putea să își dezvolte aceste venituri, raportul întocmit de către CNFIS scoate în evidență faptul că problemele naționale nu doar că se resfrîng la nivel local ci că acestea par să se accentueze de la un an la altul. Viitorul nu pare a fi unul al progresului, ci al supraviețuirii.
Adaugă un comentariu