Hip-hop cu sînge albastru

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Hip-hop cu sînge albastru 4
JerryCO, cronica Sînge albastru

Cel de-al doilea album a lui JerryCo, cîn­tă­reț român de hip-hop, intitulat „Sînge al­bas­tru” a fost lansat pe 30 octombrie 2014. Cele 20 de piese sînt în mare parte com­po­zi­ție proprie , de la versuri pînă la beat-uri, iar dacă lista celor care au ajutat la compoziție este succintă, cea a colaborărilor cuprinde multe nume. Printre cei care apar pe album se numără și Alex Vasilache, de la Jukebox sau Tataee de la BUG Mafia.
În piesa care dă și numele albumului, „Sîn­ge albastru”, JerryCo vorbește despre pe­rioada lui de adolescență în care fetele gă­teau pentru petrecerile date la un tovarăș ca­re avea părinții plecați din oraș. Pe lîngă ino­cen­ța adolescenței vine maturizarea și goana du­pă bani, dar cu toate acestea generația lui mi­rosea „a libertate și fler”. După cum o­biș­nu­iește Jerry Co, subiectele pieselor sînt inspirate din propria viață și trăirile personale.

Mesajul „Trăiește-ți viața cum vrei tu” este contrazis în melodia „Ieși afară” în care vor­bele sînt spuse cu agresivitate: „Ai tupeu să vii să spui ce înseamnă viața/ Ia de aici o lamă/ Pentru atunci cînd ți-o da musteața”. Cu­vintele „Du-te înapoi la școală” cîntate de Cad­dillac nu sînt spuse cu blîndețe sau pe un ton care să arate înțelegere. Vocea lui groasă tran­smite tărie și versul sună ca o a­me­nin­ța­re. Deși spus cu duritate, mesajul este unul pozi­tiv și transmite adolescenților să se lase de an­tura­jul „băieților răi” și îndeamnă să se ducă din nou la școală.

Ca în orice album al unui cîntăreț de hip-hop, mesajele nu pot fi transmise fără să se fo­losească limbajul de stradă. Nu lipsesc nici ti­curile verbale precum cuvîntul „frate” pe care îl repetă obsesiv în refrenul melodiei „Îmi place viața”. Alt cuvînt care este repetat și ca­re spre deosebire de celălalt deranjează, este „baby” care este spus la sfîrșitul fiecărui vers al melodiei „Ai răbdare baby”.

Ceea ce face albumul lui Jerry Co „as­cul­ta­bil” este faptul că temele pe care le abor­dea­ză nu sînt aceleași în fiecare melodie. Iar fap­tul că recunoaște că este un om ca oricare altul, „Mama acasă suferind/Nu avem bani/ Nu știu ce să fac”, îl face să convingă, asta o demonstrează cele aproximativ șapte mi­li­oa­ne de vizualizări la videoclipurile pe care le are deja postate pe Youtube.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top