La „Cuza” se aleg reprezentanții în Senat

Academia de gardă Niciun comentariu la La „Cuza” se aleg reprezentanții în Senat 21
La „Cuza” se aleg reprezentanții în Senat

Alegerile pentru reprezentanții stu­denților din Senatul Universității „A­lex­andru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași vor avea loc în două tururi. Astfel, luni, 10 noiembrie, vor fi alegeri în ca­drul facultăților, iar pe 17 octombrie vor avea loc alegerile generale pe universitate.

„Motivul alegerilor este impus de faptul că studenții care au dobîndit un loc în Senat au terminat studiile sau situațiile didactice nu le mai permit să participe la activitățile specifi­ce Senatului. Studenții au organizat alegeri în majoritatea facultăților pentru membrii titulari și pentru rezerve acolo unde este cazul, respectînd me­to­dologia”, a declarat lect. univ. dr. Bogdan Neculau, Departamentul pen­tru Pregătirea Personalului Didactic (DPDD). Vor fi alegeri pentru re­pre­zentan­ții în Senat a Facultății de Geografie și pentru rezerve în cadrul facul­tă­ți­lor de Litere, Istorie, Fizică, Teologie și Drept. La Facultatea de Filosofie nu există în prezent un reprezentat. „Cu facultățile care nu au aflat în­că și de la care nu s-a înscris niciun candidat am discutat, și i-am rugat deja să facă marți, miercuri alegeri în cadrul facultății. Pînă săptămîna vii­toare situația trebuie făcută”, a decla­rat Claudiu Roman, președintele Co­mi­siei Electorale.

Senatul universitar este compus din 51 de reprezentanţi ai personalului didactic şi de cercetare şi din 17 reprezentanţi ai studenţilor. La Facul­tatea de Economie și Administrearea Afacerilor (FEAA) sînt trei reprezen­tanți datorită numărului mare de stu­denți, fiind 6.831 numai la licență și master.

Orice student poate candida la ale­geri dacă împlinește anumite condiții ca de exemplu să aibă media 8, să nu aibă restanțe, să fie înscris la zi și să nu aparțină niciunei grupări politice. Membrii consiliilor sînt aleși prin vot direct şi secret, iar pentru ca alegerile să fie valide, trebuie o prezenţă la vot de minim 30% din numărul total de studenţi reprezentaţi. Fiecare ciclu de studii, licenţă, masterat, doctorat, an de studiu şi fiecare specializare are nevoie de un reprezentant. Pentru un număr de studenți mai mic de 400 este doar o persoană în funcție de con­ducere, iar pentru un număr mai ma­re de 400 ar trebui să fie două persoane.

Studenții reprezentanți în Senat au un mandat de patru ani, iar res­pon­sabilitățile lor cuprind informarea co­legilor cu privire la deciziile luate privitor la taxe, burse, să fie prezenți la ședințele consiliului (trei absențe ducînd la pierderea funcției) și să se implice în formalitățile pentru cazări.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top