Cum am uitat să trăim bine

Pastila de după Niciun comentariu la Cum am uitat să trăim bine 27
basescu-rade-intre-preoti

„Iarna nu-i ca vara!”, a fost una din­tre replicile care mai tîrziu ajun­geau să îi caracterizeze felul de a fi. Nu avea un răspuns pentru orice, dar găsea portițe de scăpare care te lă­sau fără replică. Cu stilul lui hăhăit de a spune fraze îți închidea gura, ție, ca cetățean, și nu pentru că te-ar fi lă­mu­rit sau că ți-ar fi explicat, ci ră­mî­neai pur și simplu mut de uimire. Cum putea un președinte de stat să spună așa ceva? „Descoperirea” lui nu oferea nicio rezolvare, ci acope­rea lipsa de sinchiseală a celor care trebuiau să se ocupe de drumurile pa­­­ralizate de zăpadă.

Întotdeauna a lăsat impresia că se întinde mai mult decît îi e plapu­ma. Că vorbește mult și se bagă în ches­tiuni care nu îl privesc. Ca de e­xem­­plu, ­atunci cînd s-a anunțat tă­ierea salariilor cu 25% și a pensii­lor cu 10%, Traian Băsescu a fost cel care a ieșit în față și a spus. Chiar dacă decizia era a Guvernului. Ast­fel și-a ascuns premierul într-un loc călduț și ferit de furia oameni­lor și a rămas în mintea lor că „Bă­ses­cu ne-a tăiat pensiile și salariile!” Știindu-i modul de abordare a prob­lemelor, și atunci parcă te-ai fi aș­tep­tat, de la pupitrul său, să îți rîdă în nas. „Salariile bugetarilor se vor re­duce cu 25%. Hăhă,ce-mi place să rîd de voi”. România în timpul lui a fost un dezastru și economic și so­cial. Nu îmi amintesc ca în decursul celor zece ani, să fi mers ceva bine. Să fi apărut cu ceva pozitiv în față. De parcă îi făcea o plăcere extra­or­di­na­ră să dea vești proaste, cu un ton grav. La al doilea mandat, lumea care l-a votat parcă s-a trezit dintr-o moleșeală și l-a vrut suspendat. În­să el ne-a hăhăit în ureche și ne-a de­monstrat că-i „greu de ucis.”

Trebuie să recunosc că eu am crezut în Moș Crăciun pînă tîrziu, pînă pe la 12 ani, cînd Băsescu era deja președinte. Ce-mi amintesc eu e că în acea vreme am aflat că Moșul nu există, că deodată mi s-au sub­ți­at toate dorințele, toate nevoile și toate Crăciunurile. Pentru că „în aceas­tă tăiere nu există nimic care să vizeze sectorul privat. Tot ce am spus este legat de domeniul bugetar.” De parcă țara asta e plină de privați fără bani (săracii de ei) și nu de bugetari care au copii de crescut dintr-un salariu cu 25% mai mic.

Autor:

Mădălina OLARIU

Secretar general de redacție Opinia studențească, student în anul I master la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top