Biserica a cîştigat bătălia pentru ora de religie, însă urgia anti-creştină se află la început

Atitudine, Cap în cap Niciun comentariu la Biserica a cîştigat bătălia pentru ora de religie, însă urgia anti-creştină se află la început 16
ora religie

Furtuna artificială din jurul religiei în şco­lile româneşti se încheie cu o victorie a Bi­se­ri­cii Ortodoxe Române: majoritatea covîr­şi­toa­re a părinţilor au depus cereri pentru men­ţinerea acestei materii, conform datelor fur­ni­zate de ministrul Educaţiei.

Nu am nicio îndoială că vor apărea în zi­le­le ce urmează îndrăzneţe investigaţii jurnalistice care vor dezvălui semnături false, manipulări, presiuni şi – de ce nu? – chiar torturi aplicate părinţilor şi copiilor pentru menţinerea orelor de religie. Corul bocitoa­re­lor seculariste îşi va relua fără preget in­to­na­rea gîngavă a mantrelor favorite: 18.000 de biserici versus 400 de spitale, statul să nu mai sprijine financiar cultele, catedrala cos­tă 200 de miliarde de euro, preoţii au salarii mai mari decît medicii etc.

Bineînţeles, va fi condamnată aprig cam­pania de promovare a religiei în şcoli or­ga­ni­zată de Biserica Ortodoxă Română, conform logicii strîmbe că este permisă o campa­nie mediatică susţinută împotriva bisericii, dar biserica nu are voie să se folosească de aceleaşi mijloace. „Ia-l de pe mine că-l o­mor!” Dacă s-ar apuca cineva să scormone în vieţile private ale propovăduitorilor Remus Cernea şi Emil Moise aşa cum s-a întîmplat în cazurile a sute de preoţi, răcnetele de in­di­gnare ar depăşi decibelii deranjanţi ai clo­po­telor din bisericile citadine şi poate chiar trîmbiţele de la Ierihon.

Pe de altă parte, rămîn nerezolvate pro­ble­mele Bisericii Ortodoxe Române: profesorii de religie cu pregătire precară, manu­a­lele prost alcătuite (dar aici vorbim de o pro­­blemă generală a înv­ă­­ţă­mîntului ro­mâ­nesc), trans­for­ma­rea parohiilor într-o reţea de multilevel marketing destinată strîngerii de fonduri pentru o catedrală mult prea ambiţioasă, lu­xul afişat de unii înalţi ierarhi, ruptura din­tre cler şi credincioşi. Însă mirenii au trecut peste toate acestea şi şi-au înscris copii pe mai departe la orele de religie.

Esenţa dezbaterii nu este reprezentată de menţinerea sau scoaterea din programa şco­lară a orelor de religie, pînă la urmă românii au rămas creştini şi după jumătate de secol de comunism, fără religie în şcoală. Miza chestiunii este alta: ingineria socială, modifi­carea generaţiilor viitoare. O minoritate ag­re­sivă s-a folosit de chiţibuşuri avocăţeşti cu in­tenţia de a elimina „îndoctrinarea” copiilor majorităţii populaţiei.

Ţinta mărturisită: peste cîteva generaţii re­ligia să nu mai aibă nicio relevanţă în Ro­mâ­nia. Aş fi de acord să fie scoasă ora de religie din şcoli cu condiţia interzicerii oricărei ore de etică, morală sau educaţie civică în care să se facă propagandă secularist-ateistă. Deo­cam­dată ora de religie va fi menţinută pentru ma­joritatea elevilor din România, însă va trebui să ne pregătim să respingem introducerea edu­caţiei civice care clădeşte „omul nou” după chipul şi asemănarea lui Remus Cernea.

Între timp, Biserica Ortodoxă Română trebuie să-şi rezolve problemele interne şi să revină la tradiţia care a ţinut-o sute de ani: le­gătura vie dintre cler şi credincioşi. Cli­pu­ri­le de propagandă nu rezolvă nimic pe termen lung.

de George Damian, jurnalist Adevărul
Text apărut pe adevarul.ro pe 6 martie

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top