România în trei viteze

Cap în cap Niciun comentariu la România în trei viteze 5
DNA arestări

Începem să ne obişnuim cu arestările zil­ni­ce. La fel ca buletinul metereologic, cînd mai calde, cînd mai reci, ele vin nedesminţit: poţi astfel să-ţi reglezi ceasul, poţi cîştiga, sau pier­de pariuri şi ai sigur cu ce te înviora seara aca­să dacă ziua a fost plicticoasă. Simţi că tră­ieş­ti. Ba ne putem chiar mîndri că România es­te singura ţară din Europa, dacă nu din lume, un­de chiar Ministrul de Finanţe este arestat pen­tru fraudă! Un record sigur de durată.

DNA este principalul furnizor de evenimente din ţară. Viaţa publică este ocupată per­manent de evenimentele zilnic declanşate de ea. Lupta politică aproape a încetat, partidele au amuţit. De cînd şi Vanghelie a fost arestat, mult celebrata – înainte de naştere – Nouă Stîn­gă, ori Noul PSD, nu-şi mai exersează cîntecele de si­renă în jurul corăbiilor din parlament, iar noua majoritate, mereu iminentă, s-a diluat, se amî­nă, tace cu ochii în pămînt. Canonada DNA din afara zidurilor cetăţii reduce aproape la ze­ro viermuiala dinăuntrul lor: ce să mai pui la ca­le cînd oricînd o bombă îl poate trînti la pă­mînt pe bietul traseist de vizavi, gata să traver­se­ze uliţa la tine. Lumea politică se comportă ca sub asediu. Nimic nou, niciun viraj neaşteptat, ni­cio racolare de către „ei” şi niciun protest din partea „alor noştri”, ori declaraţie de solida­ri­tate, doar o tăcere îngrijorată generală. În timp de asediu e bine să stai mai retras, mai la um­bră, ferit de priviri iscoditoare. La bowling vi­ne un singur jucător, DNA; în rest, popice dă­rîmate una de alta, tăcere, imobilitate.

Aceleaşi non evenimente şi tăcere în res­tul vieţii publice: guvernul, parlamentul, mi­nisterele, administraţia, sînt parcă ocolite de ten­siunile frecvente altădată. Excesul de pe­deap­să penală descurajează iniţiativa politica? Pu­ţine iniţiative apar la guvern, ici colo cîte un pro­iect neviabil şi el, puţin atacat însă din opo­ziţie. Show-ul este altundeva, teatrul social al­ţii îl joacă, chiar ziariştii caută, sau produc dra­ma în altă parte, deşi o amplifică tot la televi­ziune, zilnic. Politicul a intrat în viteză re­du­să, înaintează pe distanţe scurte şi face re­pe­de cale intoarsă.

Între cele două zone publice un singur om se mişcă independent, cu viteză mijlocie, aş zice, dar constantă: pre­şe­dintele Iohannis. Dacă ne amintim tensiunile dintre Băsescu şi Ponta à propos de cine reprezenta România, ba la Bruxelles, ba în NATO, ori diferenţele lor profunde de in­ter­pretare a comunicatelor oficiale venite din a­cele zone, tăcerea şi liniştea de acum sînt ului­toa­re. Ponta pare a asista indiferent la faptul că po­litica externă este făcută exclusiv de Io­han­nis ca şi cum aşa ar fi decis ei doi într-un program de coabitare necomunicat nimănui, dar rigu­ros respectat. Iohannis, cel mai popular om po­litic din Europa, se spune, zîmbeşte, sigur pe sine, în toate reuniunile internaţionale, servit, ce-i drept, şi de o ţinută ce lipsea pînă a­cum reprezentanţilor ţării. Tot el este singurul român activ în politica europeană, dincolo de popicăria internă. Iohannis ignoră astfel e­xact ceea ce toţi ceilalţi decidenţi şi comentatori po­litici urmăresc fascinaţi, arestările DNA, şi tot el este singurul care acţionează împotriva ma­rilor primejdii care pasc România, şi întreaga Europă: nu (numai) corupţia internă, ci (şi) ame­ninţările ruseşti din Ucraina ori Crimeea. Dis­cursului vlăguit al lui Ponta, atît de diferit de tupeismul de dinainte de 16 noiembrie, ca şi unei anumite atitudini amorfe a opoziţiei, i se opune astfel un proiect politic extern coerent, dar şi absenţa din politica internă a lui Io­han­nis. Încrederea lui în ameliorarea treptată a vieţii publice este meritorie, dar nu este în­tă­rită de mijloace de influenţă reală.

Aceşti patru mari actori politici – DNA, gu­vernul, opoziţia şi preşedintele – îmi dau im­presia că se mişcă pe traiectorii diferite, cu vi­teze diferite şi cu programe ori scopuri total di­ferite. De aici poate şi efectul general de ne­fi­resc, de fisurare a lumii publice după criterii şi interese parcă total străine unele de altele. DNA este fidelă ei însăşi în misiunea de curăţire a scenei publice de corupţie dar, admiţînd că va reuşi, care activitate politică va urma pe o sce­nă curată, dar goală? DNA acţionează şi se ex­primă strict tehnic juridic. Exact lipsa ei de an­gajare politică o scoate însă din participarea la reconstrucţia politică a ţării care va trebui să ur­meze eliminării corupţiei. Subţiată, deşi­ra­tă, dezorientată, actuala lume politică este lip­si­tă de valorile şi forţa necesară re­cons­truc­ţiei. PSD pare a dori numai menţinerea cu orice preţ în funcţiile actuale pentru a avea încă o şan­să de supravieţuire la alegerile din 2016. Opo­zi­ţia se împacă cu ideea că nu-i va putea lua lo­cul pînă atunci, dar, sigură că o va face în acel an, aşteaptă liniştită erodarea adversarului. Pre­şedintele se limitează la politica externă. Alt­fel spus, DNA acţionează în forţă, lumea po­li­tică îşi priveşte hipnotizată propria decă­de­re şi preşedintele se mută pe scena euro­pea­nă. Efectul necalculat şi nedorit al „epurărilor DNA” va putea fi deci, în ciuda necesităţii ei morale absolute, nu o reconstrucţie a poli­ti­cu­lui după 25 de ani de la Revoluție, ci crearea u­nui vid politic în care noi aventurieri ar pu­tea ocupa scena depopulată şi recrea corup­ţia, incompetenţa şi amatorismul în alt fel.

Nu cred, de-aceea, că totala desincroni­za­re a legalităţii şi a politicii de acum, în ciuda unui merit de principiu, este benefică pe ter­men lung. Cineva trebuie să înlocuiască po­pi­cele dărîmate la bowling-ul DNA cu popice noi, rezistente la şoc. „Sistemele ticăloşite”, cum se spune, trebuie desfiinţate, dar cine creează al­te sisteme, curate şi eficiente? Numai o no­uă politică. Absenţa a ceva negativ nu duce nea­părat la apariţia a ceva pozitiv. Totalul „ne­a­mestec” al juridicului şi politicului, benefic pe termen scurt, se poate dovedi malefic pe ter­men lung. Maşina socială va trebui să func­ţio­neze cumva, din nou, integrată, cu trei vi­te­ze corelate. Nu ştim cum, dar trebuie măcar să recunoaştem că datoria noastră absolută es­te aceea de-a afla, ori inventa, alternativa. n

Text apărut pe adevarul.ro pe 19 martie

de Sorin ALEXANDRESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top